Srednjoškolci ne znaju gradivo iz šestog osnovne

Ispitivanje Instituta za pedagoška istraživanja koje je obuhvatilo 600 učenika pokazalo je i da đaci radije uče strani jezik nego svoj

  • 3

Nijedan od 600 srednjoškolaca iz više gradova Srbije nije rešio test iz srpskog jezika koji zahteva znanje na nivou učenika šestog razreda, pokazalo istraživanje Instituta za pedagoška istraživanja.

 

Kako javlja RTS, istraživanje je pokazalo da đaci radije uče strani jezik nego svoj, da je Srbija na dnu evropske lestvice po broju časova maternjeg jezika, kao i da đaci ne shvataju važnost tog predmeta.

 

U Francuskoj učenici imaju 12 časova maternjeg jezika nedeljno, u Nemačkoj devet, u Grčkoj i Švedskoj jedan manje. U Srbiji, đaci od petog do osmog razreda imaju četiri časa, a u srednjoj školi dva do tri časa. A gradivo je sve obimnije i teže.

 

 

- Imate pojmove tipa metonimija, koja se učila u srednjoj školi i na fakultetu. Sada se to spušta u osnovnu školu. Oni ne mogu to da shvate. Imamo decu koja su inertna, koja prosto ne shvataju čemu to učenje - objašnjava profesorka srpskog jezika Danijela Milićević.

 

Jelena Stefanović iz Instituta za pedagoška istraživanja kaže da je fond reči među đacima izuzetno smanjen i da gotovo nema standarda. Prema njenim rečima, oni ne razlikuju komunikativne situacije, pa se gotovo na isti način obraćaju i drugovima i nastavnicima i roditeljima.

 

- Srpski jezik uče deklarativno, prevashodno da bi dobili ocenu. Srpski jezik postaje samo jedan u nizu predmeta koji uče i na kraju zaboravljaju - kaže Jelena Stefanović.

 

 

Deca vide više koristi od znanja engleskog jezika nego od znanja maternjeg. Otuda i veća prijemčivost za strani jezik, kažu stručnjaci. Menjanje odnosa prema jeziku je moguće, ali teško.

 

- Kao što ćemo ih naučiti da vole svoj narod, svoju zemlju, tako će voleti i svoj jezik. Ne može se ljubav ni u koga sipati. Poenta je da kroz obrazovanje razvijamo ljubav prema jeziku. To je značajno da bismo ostali civilizovan narod i eventualno napredovali - smatra lingvista Vlado Đukanović.

 

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majka

    6. avgust 2013 | 11:22

    Ne postoje vise pravi pedagozi koji ce svoju ljubav prema maternjem jeziku da prenesu na decu.Sve se svelo na prepisvanje i punjenje skolske sveske.Ne obradjuje se lektira kroz razgovor sa decom,vec prepricajte u svesku i napisite nesto o piscu.Pedagozi moraju to i da budu!!!

  • Mondo

    6. avgust 2013 | 14:27

    oni ce nas sutra leciti i obavestavati,gradice nam kuce i puteve,vozice avione i kamione.ne znam bas kako cemo se sporazumevati,ali dobro.....

  • xxx

    7. avgust 2013 | 22:42

    Nije skola sto je nekad bila..Sad nastavnik mora da slusa djake a ako nesto kaze onda i batine dobije e,onda dodje tatica i tuzi nastavnika...Sramota!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA