Za njive tražili 20.000 evra i radno mesto! (FOTO)

Da bi se sprečile ucene pri otkupu zemljišta za širenje ugljenokopa i Viminacijuma, određena je jedinstvena cena od 50 evra po aru. Pre ove odluke, pojedini vlasnici njiva zahtevali su i do 20.000 evra za otkup zemljišta, ili su prodaju uslovljavali zapošljavanjem članova svojih porodica u elektranama ili na kopu

  • 2

Eksproprijacija zemljišta u Kostolcu, koja se obavlja radi proširenja ugljenokopa i iskopavanja na antičkom lokalitetu Viminacijum, od ove godine odvijaće se na brži i efikasniji način, ali i uz manju otkupnu cenu.

Do sada je Privredno društvo "Termoelektrane i kopovi Kostolac" plaćalo 190 evra za zemljište prve i druge klase, 170 za treću i 150 evra za sve ostale klase, po cenovniku iz 2006. godine. Zbog ovakvih cena vlasnici njiva dobijali su velike sume, ali su neki od njih zahtevali i mnogo više, čak 20.000 evra, što je ometalo i usporavalo eksproprijaciju. Zato je doneta odluka da se zemljište ubuduće otkupljuje po jedinstvenoj ceni od 50 evra po aru, nezavisno od toga o kojoj je klasi reč.

- Čim bi saznali da će se ugljenokop ili arheološka iskopavanja širiti u pravcu njihovih njiva, neki vlasnici bi na tim parcelama preko noći dizali objekte ili sadili voćnjake. Osim traženja visokih suma za zemljište, neki su prodaju uslovljavali zapošljavanjem članova svojih porodica u elektranama ili na kopu – kažu u TE-KO Kostolac.

Pošto pojedini vlasnici nisu odustajali od nerazumno visokih cena, jer su znali da je otkup njihovog zemljišta neophodan, takvi slučajevi stizali su i do suda. Da bi se ovome stalo na put, cene su sada ujednačene i kreću se oko 50 evra po aru, nezavisno od toga kog je kvaliteta zemljište i da li je na njemu podignut voćnjak ili neki objekat. Ovu novinu moguće je realizovati zahvaljujući "Prostornom planu područja posebne namene kostolačkog ugljenog basena", koji je Vlada Srbije regulisala posebnom uredbom.

U 2012. godini, radi širenja ugljenokopa i Viminacijuma, TE-KO Kostolac otkupio je 45 hektara, za koje je isplaćeno 135 miliona dinara. U ovoj godini otkupiće se trostruko više, za proširenje ugljenokopa i za izradu linije odvodnjavanja. Nakon toga sledi eksproprijacija zemljišta radi izgradnje pristaništa, železničkog koloseka, postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova i koridora za transport pepela i šljake iz termoelektrana.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jox

    6. avgust 2013 | 13:03

    Ista je priča i sa magičnim hrastom, raspitajte se malo i svašta će te čuti. Ko je direktor tih nevladinih organizacija za zaštitu svetog panja? Odgovor je u katastru nepokretnosti, da je trasa prošla malo više desno ili levo ništa se nebi dogodilo.

  • Mik

    7. avgust 2013 | 04:05

    Jedinstvena Srbija !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA