ŠPANIJA: Uhapšen silovatelj pomilovan u Maroku

Sudija je naložio hapšenje zbog opasnosti od bekstva Daniela Galvana, koji je osuđen za silovanje 11 dece, starosti između četiri i 15 godina u Maroku, gde je osuđen na 30 godina pritvora i određen mu je pritvor za vreme razmatranja molbe za izručenje

  • 4

Španske vlasti uhapsile su silovatelja dece u Maroku, španskog državljanina Daniela Galvana, koga je marokanski kralj prvo pomilovao, a potom tu odluku poništio posle žestokih protesta u marokanskoj prestonici Rabatu.

Sudija je naložio hapšenje zbog opasnosti od bekstva Galvanija, koji je osuđen za silovanje 11 dece, starosti između četiri i 15 godina u Maroku, gde je osuđen na 30 godina pritvora, i određen mu je pritvor za vreme razmatranja molbe za izručenje, prenosi AFP.

Sud je ocenio da Galvan nema porodične, društvene, ekonomske ili druge veze koje bi ga sprečile da se stavi van domašaja pravosudnog sistema, ukoliko bude oslobođen.

Uhapšeni je rođen u Iraku, ali je stekao špansko državljanstvo ženidbom sa Špankinjom od koje se razveo, te je živeo u više zemalja, uključujući Egipat, Siriju, Jordan, Veliku Britaniju i Maroko, naveo je sudija u obrazloženju odluke.

Galvan je, nakon što je Maroko izdao međunarodni nalog, uhapšen juče u hotelu u gradu Mursia, gde je nekada radio na univerzitetu.

Maroko je zatražio ekstradiciju Galvana, koji je bio među 48 španskih zatvorenika koji su pomilovani od kralja Mohameda VI i oslobođeni prošle nedelje, nakon posete španskog kralja Huan Karlosa toj zemlji.

Međutim pomilovanje Galvana je u nedelju poništeno, posle dvodnevnih protesta više hiljada ljudi koji su pokušali da se okupe ispred parlamenta u Rabatu.

U saopštenju kraljevske palate rečeno je da kralj nije bio svesan prirode Galvanovih zločina, i ujedno je naloženo otpuštanje direktora zatvora pošto je istraga njega okrivila zbog puštanja na slobodu silovatelja dece u okviru kraljevskog pomilovanja.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA