CRKVENI KALENDAR: Danas je Uspenje Svete Ane, Sveta Olimpijada i Prepodobna Evrpaksija!

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju uspomenu na uspenje majke presvete Bogorodice, đakonise i monahinje iz Carigrada, ali i spomen na Peti vaseljenski sabor

  • 1

Sveta Olimpijada, đakonisa čudnog imena, služila je u vreme Jovana Zlatoustog, dok se prepodobna Evrpaksija zamonašila sa sedam godina. Danas se, takođe, praznuje i uspomena na Peti vaseljenski sabor.

USPENJE SVETE ANE

Danas se praznuje Uspenje majke presvete Bogorodice Ane, ali njen glavni praznik je 9. septembar. Ana je bila iz kolena Levijeva, ćerka Matana sveštenika. Upokojila se u dubokoj starosti.

SVETA OLIMPIJADA

Sveta Olimpijada je bila đakonisa rođena u Carigradu od vrlo znamenitih roditelja. Njen otac Anisije Sekund beše senator, a majka ćerka slavnog velmože Evlavija, koji se spominje u žitiju Svetog Nikolaja čudotvorca. Kada je porasla Olimpijada, bila je obručena nekom velikašu, koji je umro pre venčanja.

Uzalud su car i ostala rodbina navaljivali na Olimpijadu da se uda za drugoga, ona je sve ponude odbijala i predala se isposničkom životu, čineći od nasleđenog imanja velike žrtve crkvama i milostinje bednima.

 

Služila je pri hramu kao đakonisa najpre za vreme patrijarha Nektarija, a po smrti ovoga za vreme Svetog Jovana Zlatousta.

PREPODOBNA EVPRAKSIJA

Prepodobna Evpraksija bila je ćerka carigradskog velikaša Antigona i srodnica caru Teodosiju Velikom. Sa svojom majkom, mladom udovom, preselila se u Misir, i tu je obilazila manastire dajući priloge i moleći se Bogu.

Sedmogodišnja Evpraksija po svojoj želji se zamonašila u jednom ženskom manastiru. Što je više rasla, to je na sebe nalagala sve teže podvige. Jedanput je postila četrdeset dana. Upokojila se 413. godine u svojoj tridesetoj godini. 

SPOMEN PETOG VASELJENSKOG SABORA

Ovaj sabor održan je u Carigradu za vreme cara Justinijana Velikog, 553. godine. Na ovom saboru osuđene su sve jeresi monofizitske, kao i jeretički spisi Teodora Mopsuetskog, Teodorita Kirskog i Origena (učenje protiv vaskrsenja mrtvih).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA