Ubijeno šest pripadnika Al Kaide u Jemenu

Očevici i lokalni zvaničnici u provinciji Šabva izjavili su da je bespilotna letelica ispalila najmanje šest raketa na dva vozila u ruralnoj oblasti oko 70 kilometara severno od glavnog grada provincije Ataka

  • 1

U napadu američke bespilotne letelice na jugu Jemena ubijeno je najmanje šest pripadnika terorističke mreže Al Kaida, saopštil su jemenski zvaničnici, dan nakon što su američka i britanska ambasada evakuisale deo zaposlenih zbog straha od terorističkih napada.

To je bio peti napad za manje od dve nedelje i usledio je posle upozorenja Stejt departmenta da postoji opasnost od terorističkih napada. Vašington je zbog toga zatvorio diplomatska predstavništva širom Bliskog istoka, a SAD i Velika Britanija su evakuisale osoblje iz Jemena, prenosi Rojters.

Zatvaranje ambasada počelo je u nedelju kada je Vašington objavio da se iz presretnutih mejlova visokih Al Kaidinih operativaca vidi da spremaju napad.

Očevici i lokalni zvaničnici u provinciji Šabva izjavili su da je bespilotna letelica ispalila najmanje šest raketa na dva vozila u ruralnoj oblasti oko 70 kilometara severno od glavnog grada provincije Ataka. Oba vozila su uništena.

Lokalni meštani koji su odmah došli na lice mesta pronašli su samo spaljena tela, ispričali su očevici i zvaničnici.

Najmanje 20 osumnjičenih ekstremista ubijeno je od 28. jula kada je u napadu bespilotne letelice ubijeno najmanje četvoro pripadnika Ansar al-Šarije, lokalne ekstremističke grupe povezane sa Al Kaidom na Arabijskom poluostrvu (AQAP), jednom od najaktivnijijh ogranaka terorističke mreže koju je osnovao Osama bin Laden.

Jemen, jedna od najsiromašnijih arapskih zemalja, jedna je od malobrojnih država gde Vašington priznaje da vrši napade bespilotniim letelicama na ekstremiste, mada nema običaj da javno govori o tim operacijama.

Bezbednosna situacija u Jemenu brine čitav svet. U njemu je sedište AQAP, jednog od najagresivnijih ogranaka međunarodne terorističke mreže i graniči se sa američkim saveznikom i najvećim izvoznikom nafte u svetu Saudijskom Arabijom.

Američka vlada pruža jemenskim snagama novčanu i logističku pomoć, navodi Rojters.

Jemenske vlasti u juče objavile spisak od 25 najtraženijih terorista koji, navodno, planiraju napade u toj zemlji ove nedelje i ponudile nagradu od 23.000 dolara za informaciju koja bi dovela do njihovog hapšenja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fors

    7. avgust 2013 | 12:01

    Daju im pare i logistiku da bi zauzvrat mogli da švajsuju odozgo dronovima???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA