FOND: Za nestašicu lekova krive su apoteke!

Iz Republičkog fonda za zdravstvenog osiguranje kažu da su apoteke te koje su dužne da sprovode javne nabavke, kao i da su dužne da po ugovoru sa RFZO imaju sve lekove

  • 2

Agonija s nestašicom lekova u apotekama širom Srbije traje već nekoliko meseci. Umesto da se problem rešava, došlo se do toga da u prestoničkim apotekarskim ustanovama nema čak 60 lekova, od kojih su neki preko potrebni hroničnim bolesnicima. Najveći problem je s lekovima koji nemaju alternativu. 

Lekova nema iz dva razloga: "Jugoremedija" i "Srbolek", dve kompanije koje su proizvodile lekove, u stečaju su već godinu, odnosno dve, drugi problem u proceduri nabavljanja lekova uzrokovan je birokratskim procedurama i neophodnim raspisivanjem tendera za nabavku svakog leka.

Iz Republičkog fonda za zdravstvenog osiguranje kažu da su apoteke te koje su dužne da sprovode javne nabavke, kao i da u prodaji moraju da imaju sve lekove.

- Po ugovoru s Fondom apoteke moraju da imaju sve lekove. Ako se dogodi nestašica, da neka fabrika prestane da proizvodi određeni lek, apoteke su dužne da Fond obaveste o tome, kako bismo dalje preduzeli određene mere - kaže Sanja Mirposavljević iz RFZO.

Ranije, iz apoteka Beograd su za Telegraf objasnili da je jedna grupa problema u vezi s tenderima, odnosno mogućnošću da budu oboreni ili prekinuti, kao i da se druga vrsta problema pojavila zbog zakonske regulative o javnim nabavkama.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikser

    7. avgust 2013 | 22:13

    Ma jeste apoteke kako da ne, bitni da Rfzo nije ni za sta odgovoran. Ko sa njima saradjuje zna u kakvim je problemima!

  • Dane

    8. avgust 2013 | 08:02

    Jugoremedija I srbolek proizvode lekove koji nedostaju ,zasto te fabrike ne rade I jos mnoge druge koje je unistio jovica stefanovic zvani nini "biznismen" ako neko uopste moze da definise sta ta rec znaci u srbiji. Nini je pored toga unistio mnoge porodice ciji such clanovi ziveli od zarada u tim firmama, a da njega sud ne jos da osudi I oduzme mu svu imovinu sto poseduje ,jer sve sto ima nista nije na posten nacin stekao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA