Nijedan bosanski univerzitet nije priznat u Evropi

Zasad nema nijedna akreditovana visokoškolska institucija u BiH koja je ispunila uslove da se nađe na listi priznatih univerziteta u Evropskoj uniji, a povećanje broja privatnih fakulteta otežava taj posao

  • 7

Nijedan univerzitet u Bosni i Hercegovini trenutno nije upisan u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova, što znači da diplome sa univerziteta u BiH nisu priznate u Evropskoj uniji, potvrdio je u izjavi za agenciju Anadolija direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH Husein Nanić.

- Od deset visokoškolskih ustanova koje su u postupku akreditacije, četiri su dobile rešenje o akreditaciji koje izdaju nadležni obrazovni organi. Međutim, proces se završava upisom visokoškolske ustanove u državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, a koje se vrši u skladu s kriterijumima i normama kojima se utvrđuju minimalni standardi. Do danas nijedna visokoškolska ustanova u BiH nije upisana u državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova - kazao je Nanić.

Polemika oko kvaliteta obrazovanja na visokoškolskim ustanovama svodi se na proces akreditovanja, odnosno ispunjavanja uslova kako bi diplome s univerziteta iz ove zemlje bile priznate izvan njenih granica. Ni za jednu visokoškolsku ustanovu u BiH još uvek nije utvrđeno da li su studijski programi u skladu sa određenim evropskim standardima obrazovanja, otkrila je profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Lamija Tanović.

- Poslednjih godina u BiH postoji veliki broj privatnih univerziteta koji ne doprinose povećanju znanja i veština kod studenata. Trenutno imamo oko 45 univerziteta ili fakulteta od čega samo osam državnih - kazala je Tanovićeva. Napomenula je da postojeći obrazovni sistem u BiH nije funkcionalan i da ne prati potrebne evropske obrazovne trendove.

Ona smatra da je očigledno da postojeći sistem ne funkcioniše jer na biroima za zapošljavanje imaju na hiljade osoba sa završenim fakultetima. Kaže da je potrebno da se na univerzitetima obrazuju studenti sa veštinama i znanjem koje će se iskoristiti u profesionalnom radu, a da je to moguće samo kroz praktičan rad.

Zbog činjenice da pojedine visokoškolske ustanove, prilikom medijskog oglašavanja, navode kako su “akreditovana visokoškolska ustanova”, Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH ranije je upozorio javnost kako se radi o neistini.

(Telegraf.rs / Izvor: mojevijesti.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mufljuz

    7. avgust 2013 | 22:01

    Banana drzava.

  • Namcor

    7. avgust 2013 | 23:26

    A koji je iz Srbije priznat?

  • Bosna

    8. avgust 2013 | 08:59

    Ma lazu. Ja sam bio primljen na 3 univerziteta za master studije i diploma mi je bila priznata. U pitanju su bili Austrija (Bec i Grac) i Njemacka, Minhen. Znaci priznati su

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA