CRKVENI KALENDAR: Danas se slave Sveti Sava III srpski i Prepodobna Paraskeva!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Savu trećeg arhiepiskopa srpskog, kao i prepodobnu mučenicu Paraskevu

  • 0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Savu trećeg arhiepiskopa srpskog, kao i prepodobnu mučenicu Paraskevu. Sava III izvršio je zapovest Svetog Save da srpski arhiepiskopi daju Hilandaru određenu materijalnu pomoć, a pod njegovom upravom građena je Crkva Bogorodice Ljeviške.

Sveštenomučenik Ermolaj

Bio je sveštenik nikomidijski u vreme cara Maksimijana i bio je sa onih dve hiljade mučenika koje je osudio car da se u crkvi i zajedno sa crkvom spale. Ermolaj nekako izbeže smrt tom prilikom, zajedno sa druga dva sveštenika, Ermipom i Ermokratom. Ermolaj je, takođe, krstio svetog Pantelejmona, s kojim zajedno bi izveden pred sud, mučen, i najzad mačem posečen.

Prepodobna mučenica Paraskeva

Rođena u Rimu od roditelja hrišćanskih, i od detinjstva naučena veri Hristovoj, Sveta Paraskeva s velikom pažnjom staraše se da na delu ispuni sve zapovesti Božje. Verujući tvrdo i živeći prema svojoj veri, ona upućivaše i druge na put pomoću prave vere i blagočestivog života.

 

Kada joj roditelji umreše, Paraskeva razdade sve svoje imanje bednima, a ona se zamonaši. Kao monahinja ona sa još većim žarom revnosti propovedaše veru Hristovu ne tajeći se ni od koga, iako u to vreme vera Hristova beše krvavo gonjena od rimskih vlasti.

Zlobni Jevreji prvi optužiše Svetu Paraskevu zbog propovedi zabranjene vere. I ona bi izvedena na sud pred cara Antonina. Sva laskanja careva ne pomogoše ni najmanje da pokolebaju u veri ovu sluškinju Božju. Tada je staviše na ognjene muke i na glavu joj namestiše usijan šlem.

Najzad je neki knez Tarasije poseče mačem. Mošti njene behu docnije prenete u Carigrad. Postradala je za Hrista u II veku.

Sveti Sava III srpski

Bio je iguman manastira Hilandara. Sa tog položaja izabran je za episkopa prizrenskog. Pod njegovim nadzorom građena je predivna Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Arhiepiskop od 1309. do 1316. godine.

Po svedočenju njegovog naslednika, arhiepiskopa Nikodima (1317-1326), saznajemo da je Sava III izvršio zapovest Svetog Save, da srpski arhiepiskopi daju Hilandaru određenu materijalnu pomoć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA