AMERI: Gavrilo Princip gori od Bin Ladena

- Ako bi ikada trebalo da postoji Dvorana slavnih terorista, Gavrilo Princip bi tu sigurno zaslužio pažnju kao najefikasniji u praksi - piše u tekstu objavljenom u listu "Vol strit žurnal"

  • 22

Američki list "Vol strit žurnal" objavio je tekst u kome je ubistvo austrougarskog prestolonaslednika i nadvojvode Franca Ferdinandakoje je počinio Gavrilo Princip, "najburniji teroristički napad u istoriji".

Na početku teksta, koji potpisuje Ted Kopel, "Američka hronična preterana reakcija na terorizam" podseća se da se 28. juna naredne godine "navršava 100 godina od onoga što se smatra najburnijim terorističkim napadom u istoriji".

- To je dan kada je Gavrilo Princip, bosanski Srbin, pucao i ubio austrougarskog prestolonaslednika i nadvojvodu Franca Ferdinanda. Ubistvo nadvojvode Franca Ferdinanda i njegove trudne supruge Sofije vodilo je direktno i neminovno do Prvog svetskog rata od 1914. do 1918, kada je 37 miliona vojnika i civila povređeno ili ubijeno. Ako bi ikada trebalo da postoji Dvorana slavnih terorista, Gavrilo Princip bi tu sigurno zaslužio pažnju kao najefikasniji u praksi - piše Kopel.

Nakon pisanja o Sarajevskom atentatu, Kopel čitaoce potom podseća na aktivnosti i napade jedne od najozloglašenijih terorističkih organizacija - Al Kaide, čiji je vođa Osama bin Laden, po njemu, ipak manje opasniji od Principa.

Sa druge strane, direktor Instituta za savremenu istoriju istoričar Momčilo Pavlović za dnevni list "Alo" kaže da se Gavrilo Princip ne može staviti u istu ravan sa Bin Ladenom.

- Mi zapadnoj retorici i propagandi ne možemo da pariramo i na nju da utičemo. To je vrednosni sistem iz ratnih devedesetih koji je putem medija ušao u rasprostranjeno mišljenje o Srbima kao zločincima i jedinim krivcima za sukobe i stradanja u tom periodu. Sada se ta vertikala spušta i kroz istoriju - kaže Pavlović, i dodaje:

- Ono što možemo je da istraživanjima i radovima, posebno na stranim jezicima, kao i stavljanjem događaja iz 1914. u kontekst ondašnjih evropskih zbivanja pokažemo da Sarajevo nije bilo glavni grad Austrougarske, da su Srbi, kao i drugi narodi, imali snažan pokret za oslobađanje od Austrougarske, kao i da je Sarajevski atentat bio samo jedan u nizu atentata. Princip i njegovi saučesnici bili su pripadnici "Mlade Bosne", u kojoj je bilo pripadnika i drugih južnoslovenskih naroda, a koji su se zalagali za oslobađanje od austrougarskog ugnjetavanja. Ako bismo koristili moderne termine kakvi su "terorizam" i "terorista", onda možemo da kažemo i da je Prvi svetski rat organizovani zločinački poduhvat Austrougarske i Nemačke.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • notorious

    8. avgust 2013 | 13:34

    Klinton i Buš bi morali da imaju posebnu prostoriju u tom muzeju!

  • ssss

    8. avgust 2013 | 13:59

    Ova prica s nesrecnim Gavrilom je postala smijesna. U cijelom svijetu je zadnjih 95 godina bio simbol herojstva i borbe za slobodu, a vidi sad. Boze me sacuvaj ovih danasnjih istina. Nekad se zapitam da nismo mi pobili one silne indijance.? Jos koja godina pa nam i zato stize optuzba.

  • Vlajko

    8. avgust 2013 | 13:13

    Gori zato sto je Srbin!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA