FIRMA KROKS TVRDI: Naše original papuče nisu opasne, kancerogeni su plagijati!

- Original papuče su potpuno bezopasne, dok su kancerogene kopije koje dolaze iz Azije, pre svega iz Kine - ističe Nemanja Nikolić, generalni direktor firme koja je generalni zastupnik papuča "kroks" za našu zemlju

  • 14

Vest da su papuče "kroks" kancerogene, koja se juče pojavila u mnogim medijima i koja je izazvala brojne polemike, ipak je posledica loše prevedene vesti s nemačkog, jer se u stvari radi o plagijatima koji dolaze iz Azije, pre svega iz Kine, kojima je preplavljeno naše tržište.

Nemanja Nikolić, generalni direktor firme "Invila", koja je generalni zastupnik papuča "kroks" za Srbiju, kaže da je u prilogu u kome je objavljeno istraživanje detaljno objašnjeno da su kancerogeni plagijati, a ne originalni proizvodi, kao i da je zbog ovakvog prevoda naneto mnogo štete njemu i njegovoj firmi.

- U pomenutom istraživanju originalne papuče "kroks" nisu navedene kao kancerogene, već da su takvi plagijati. To i mi na svakoj prezentaciji ističemo kupcima. Kopije koje pre svega stižu iz Kine su veoma opasne. Na nekim stvarima ne vredi štedeti. Zbog lošeg prevoda u isti koš su stavljeni i proizvodi moje firme. Međutim, mi imamo sve potrebne sertifikate o ispravnosti tih papuča, koje su najprodavaniji proizvod te vrste na ovom području, a i šire - navodi Nikolić.

On dodaje da je zbog opasnosti po zdravlje kupaca u našoj zemlji dogovorio s Ministarstvom trgovine da se u najskorijem mogućem  roku krene s "čišćenjem" falsifikata iz radnji u našoj zemlji.

- Zbog novonastale situacije, non-stop sam u kontaktu s nadležnim ministarstvom, s čijim sam se predstavnicima dogovorio da se u što skorije vreme krene s izbacivanjem tih plagijata iz prodavnica koje ih prodaju. Ozbiljan sam čovek, ne bi mi palo na pamet da trgujem s proizvodima koji na bilo koji način mogu da ugroze zdravlje kupaca - ističe Nikolić.

Načelnik Odeljenja za tehnički nadzor u Sektoru tržišne inspekcije Slaviša Petković kaže za Telegraf.rs  da će, ukoliko u ministarstvo stignu zvanične informacije da se radi o nebezbednom industrijsko neprehrambenom proizvodu, nadležni sektor tržišne inspekcije povući taj opasni proizvod po zdravlje i bezbednost potrošača.

Međutim, zvanično još nema informacija o nebezbednosti ovih papuča.

- Do danas za papuče ili klompe "kroks", koje su namenjene za odrasle i decu i koje su vrlo popularne na evropskom tržištu i na našem tržištu, nemamo zvaničnih informacija preko sistema za razmenu brzih informacija "RAPEKSU" da su nebezbedne -  kaže on, i dodaje da su tržišni inspektori s teritorije Republike Srbije u prvom polugodištu ove godine izvršili preko 100 kontrola.

- Kontrole se odnose na ispunjavanje zahteva za označavanje i obeležavanje obuće shodno propisanom pravilniku i tom prilikom stavljeno je van prometa 3.652 para razne obuće u vrednosti od 7.928.574,00 dinara - kaže Petković.

U prodavnicama u Beogradu, u kojima se prodaju plagijati "kroksa", mahom nisu obavešteni o njihovoj štetnosti.

- Prvi put čujem tako nešto. Niko se do sada nije žalio na njih. Baš se prodaju dobro. Neću da ih sklanjam iz prodaje, ali ako inspekcija naredi, moraću - kaže Mira, prodavačica kopija pomenutog brenda na Cvetkovoj pijaci u Beogradu.

Dušanka, prodavačica u prodavnici kineskih proizvoda na Bulevaru kralja Aleksandra, nakon kosultacija s vlasnikom radnje, odlučno demantuje da su ove papuče opasne.

- Ma kakvi. Odlično se prodaju, kao i ostali proizvodi. Nema potrebe da ljudi daju nekoliko desetina evra za papuče kad mogu da ih kupe kod nas po veoma pristupačnoj ceni - kaže ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ????

    8. avgust 2013 | 21:52

    Neka mi neko objasni sta se moze desiti coveku ili pak malom detetu od tih kancerogenih papuca?

  • Sko

    9. avgust 2013 | 00:14

    Jeste, kancerogene su ako se unesu u organizam! Dakle - ne jedite papuce, kao i do sada, i nista se ne sikirajte!

  • Suzana

    8. avgust 2013 | 22:14

    Sve sto je plagijat ne treba da postoji! Ali nema zakona! Sve smrdi na Kinu! Fuj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA