Preminule dve osobe od virusa Zapadnog Nila

U Srbiji su od virusa Zapadnog Nila preminule dve osobe, dok je trenutan broj obolelih 29. Od ukupnog broja obolelih osoba, 27 je imalo kliničku sliku meningitisa, encigalitisa ili meningoencefalitisa

  • 2

U Srbiji su do sada zabeležena dva smrtna slučaja koja se mogu dovesti u vezu s infekcijom virusa Zapadnog Nila - kažu u Institutu za javno zdravlje Srbije.

Institut je za agenciju Beta rekao da je jedna osoba koja je preminula sa teritorije Rume, dok se navodi da je druga sa opštine Čukarica. Prva osoba koja je preminula ima 82 godine, a druga 60, i obe su bile hronični bolesnici. Ove osobe su pripadale grupi stanovništva sa većim rizikom za oboljevanje.

U našoj zemlji je do 7. avgusta, kako se navodi u Institutu Batut, zvanično prijavljeno 29 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila. Od ukupnog broja obolelih osoba, 27 je imalo kliničku sliku meningitisa, encigalitisa ili meningoencefalitisa.

Većina obolelih je iz Beograda - čak 23, a ostali oboleli su sa teritorija Rume, Pančeva, Valjeva, Temrina i Smedereva. Specifično je da nijednan pacijent nije boravio u inostranstvu, većina zaraženih starija je od 50 godina.

Do sada je u 2013. od ovog virusa u zemljama Evropske unije zabeleženo osam slučajeva u Grčkoj, a izvan EU 14 slučajeva u Rusiji, 12 u Izraelu i jedan slučaj u Makedoniji.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko, letnje oboljenje - u periodu najveće aktivnosti komaraca, te se prvi slučajevi obično registruju u drugoj polovini jula, dok je najviše obolelih tokom avgusta i septembra.

Stručnjaci savetuju upotrebu zaštitnih krema protiv komaraca, nošenje odeće koja pokriva udove, izbegavanje boravka na otvorenom kada su komarci najaktivniji (u sumrak i u zoru), zaštitne mreže na prozorima, isušivanje stajaćih voda, javljanje lekaru pri pojavi simptoma.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Dragan Delić rekao je za agenciju Beta da oko 80 odsto inficiranih preleži infekciju bez simptoma, dok oko 20 odsto bolesnika ima kliničke znake bolesti - povišenu temperaturu, povraćanje, osip, uvećane limfne žlezde.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    8. avgust 2013 | 17:38

    Pa prasite komarce cesce!

  • alexa

    9. avgust 2013 | 01:14

    Marko@: E prijatelju pa gde da trose novac mi smo nebitni, a usput i dalje nema zaprasivanja u VA kao i proslih godina a sad nema ni struje cule su se neke detonacije nesto je otislo VA nema struje vec tri sata potpuni mrak al je zato prelepo napolju za razliku od dana u trenerci sam valjda me nece sjb komarci :-) al se lakse dise koja milina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA