Preprodavci strancima prodaju srpsku zemlju

Uprkos zakonskim ograničenjima, stranci su već uspeli da na mala vrata uđu na srpske njive i u Vojvodini poseduju najmanje 23.850 hektara najbolje zemlje

  • 8

Prema odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je, ratifikacijom u Parlamentu Litvanije, u junu ove godine praktično stupio na snagu, Srbija će do 2017. morati da izmeni svoje zakone i omogući da stranci slobodno mogu da kupuju njene oranice.

- Samo u opštini Odžaci dve kompanije, irski "Baltik properti investmen limitid" i hrvatska "Žito grupa" iz Osijeka, vlasnici su 7.300 prvoklasnih hektara - potvrđuje Nenad Ilić, predsednik Udruženja malih akcionara "Obruč", i dodaje: "Reč je o preduzećima 'Vojvodina' iz Bačkog Brestovca, 'Miletić' iz Srpskog Miletića i 'Ratkovo' iz Ratkova." Prva dva su vlasništvo Iraca, a treće Hrvata.

U sva tri je, inače, primenjen identičan princip: prethodno ih je, na aukciji koju je organizovala Republička agencija za privatizaciju 2003, kupio lokalni tajkun Borislav Lilić, da bi ih, četiri godine kasnije, uz posredovanje somborskog "Agri biznis partnera", preprodao sadašnjim vlasnicima.

- On je, prethodno, pomoću lokalnog katastra nepokretnosti, zemlju ekspresno uknjižio na svoje ime, i to je bila ključna tačka cele "operacije" - dodaje Ilić: - Sličan princip primenjivan je i u drugim sredinama, s tim što su tadašnje više instance vlasti, od pokrajinskih do republičkih, pritiskale lokalne katastre da uknjižbu obave što pre, čak i kada je reč o zadružnoj zemlji čija privatizacija apsolutno nije bila moguća!

Na sličan način u posed naših oranica su, tokom prethodnih desetak godina, ušle i kompanije iz Hrvatske, Mađarske, pa čak, doduše posredno, i iz SAD!

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    8. avgust 2013 | 23:16

    Земљу сте продали још само стоку од народа да продате који вам све ово дозвољава.

  • Vuk123

    8. avgust 2013 | 22:53

    Dobro kad priznajete da prodajete narodnu imovinu, zaboravili sta je to dok palija ne proradi! Ni turci nisu toliko narod ojadili

  • hok

    9. avgust 2013 | 00:17

    Najgluplji narod na svetu po istraživanju Engleza su Srbi,i tako je slažem se,prodali bi i rođenu decu za malo para a kamo li državu.A i političari što su nam pattriote ,oni bi prvi prodali.Zato zakon u ruke i povratiti zemlju u državnom vlasništvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA