LIBAN: Oteti pilot i kopilot Turkiš erlajnsa

- Operacija kidnapovanja izvedena je jutros u 3 sata, a na meti je bio autobus koji je prevozio nekoliko članova posade turske avio-kompanije sa aerodroma ka hotelu - kaže ministar unutrašnjih poslova Libana Marvan Šarbel

  • 0

Naoružani napadači kidnapovali su na putu od aerodromu u Bejrutu ka hotelu u tom gradu dva pilota koji rade za tursku avio-kompaniju, izjavio je libanski ministar unutrašnjih poslova Marvan Šarbel.

- Operacija kidnapovanja izvedena je jutros u 3 sata, a na meti je bio autobus koji je prevozio nekoliko članova posade ''Turkiš erlajnsa'' sa aerodroma ka hotelu - rekao je on agenciji Frans pres.

Prema njegovim rečima, naoružani napadači su kidnapovali dva putnika iz autobusa - pilota i kopilota.

Libanski izvori navode da su u otmici učestvovala četiri naoružana napadača i da sedam preostalih putnika u autobusu nisu bili meta operacije.

Šarbel je rekao da je razgovarao sa turskim ambasadorom u Libanu i da je istraga u toku, uključujući ispitivanje vozača autobusa.

Posle ovog incidenta, libanski vojnici su se rasporedili po toj oblasti sa dva oklopna transportera koja su se stacionirala pored puta na kojem je izvedena otmica.

Veruje se da je kidnapovanje turskih pilota povezano s otmicom devetoro libanskih šiita u Siriji u maju prošle godine.

Oni su bili članovi grupe šiitskih hodočasnika i nestali su u severnoj sirijskoj pokrajini Alepu dok su se vraćali sa hodočašća u Iranu.

Za otmicu šiitskih hodočasnika odgovornost je preuzeo muškarac koji se predstavio kao Abu Ibrahim i rekao da je pripadnik pobunjeničke Slobodne sirijske armije, ali ta grupa poriče da je u to umešana.

Porodice kidnapovanih hodočasnika su protestovale ispred predstavništva "Turkiš erlajnsa" u Bejrutu, tvrdeći da bi Ankara, snažan podržavalac sirijskih pobunjenika, trebalo da iskoristi svoj uticaj i obezbedi oslobađanje njihovih bližnjih.

Više puta se pregovaralo, ali bezuspešno, o oslobađanju hodočasnika. Otmičari nisu postavljali nikakve zahteve, mada su tvrdili da su taoci članovi Hezbolaha, moćnog libanskog šiitskog pokreta koji se bori na strani snaga sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Današnja otmica je najnoviji incident u kojem se sirijski sukob preliva na susedni Liban, navodi francuska agencija.

Sukob između sirijskih pobunjenika i Asadovog režima, koji traje već više od dve godine, pojačao je sektaške tenzije u Libanu, naročito između sunita, koji podržavaju sirijske pobunjenike među kojima preovlađuju suniti, i šiita, koji podržavaju sirijski režim.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA