JAPAN: 68 godina od atomskog napada na Nagasaki (FOTO) (VIDEO)

Mnogi koji su preživeli atomsko bombardovanje, poznati kao "hibakuše" na japanskom, protive se vojnoj i civilnoj upotrebi nuklearne energije, ukazujući na desetine hiljada ubijenih u jednom trenutku i mnogo više onih koji su umrli kasnije od bolesti radijacije i raka

  • 2

Desetine hiljada ljudi okupilo se u znak sećanja na više od 70.000 svojih sugrađana poginulih na današnji dan pre 68 godina kada je američki bombarder bacio atomsku bombu na taj grad.

Zvona su udarala dok su ostareli preživeli, rođaci žrtava, vladini predstavnici i strani delegati, minutom ćutanja odali počast poginulima u vreme detonacije.

Atomska bomba na Nagasaki bačena je tri dana posle prve ikada atomske eksplozije nad Hirošimom, u kojoj je stradalo oko 140.000 ljudi. U Hirošimi je slična komemoracija održana početkom nedelje.

- Mi imamo odgovornost da oslobodimo svet od atomskog oružja i prenesemo na sledeću generaciju i svet svest o nehumanoj prirodi atomskog oružja - rekao je na komemoraciji japanski predmijer Šinzo Abe.

Predstavnik Indije, nuklearne sile koja nije potpisnik Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja, prisustvovao je komemoraciji prvi put, rekao je agenciji AFP predstavnik Nagasakija.

Ceremonija je održana blizu mesta gde je američko vazduhoplovstvo bacilo plutomijumski bombu nazvanu "Debeljko", 9. avgusta 1945. nakon koje je Japan posle šest dana kapitulirao.

Američki sineast Oliver Ston koji je boravio u Japanu radi ceremonije sećanja, rekao je da je rašireno objašnjenje da je bombardovanjem završen Drugi svetski rat "velika laž".

- Lako je gledati na to pitanje kao Amerikanci koji su bacili bombu da bi završili Drugi svetski rat jer japanski militaristi nisu hteli da se predaju. Ali to je samo površno objašnjenje - citirala je Stona agencija Kjodo.

Istoričari dugo vremena raspravljaju da li je dvostruko bombardovanje atomskim bombama dovelo do brzog kraja rata, primoravajući Japan na predaju i sprečavanje brojnih novih žrtava tokom kopnene invazije koja je bila planirana za kasnije te godine.

Mnogi koji su preživeli atomsko bombardovanje, poznati kao "hibakuše" na japanskom, protive se vojnoj i civilnoj upotrebi nuklearne energije, ukazujući na desetine hiljada ubijenih u jednom trenutku i mnogo više onih koji su umrli kasnije od bolesti radijacije i raka.

Antinuklearno raspoloženje je veoma veliko u Japanu i nakon nuklearne katastrofe 2011. u nuklearnoj centrali Fukušima, zbog koje je bilo isključeno svih 50 nuklearnih reaktora u zemlji, od kojih nakon detaljnih provera danas rade samo dva.

Pogledaj video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bunt!

    9. avgust 2013 | 11:38

    I onda je Princip terorista,a Truman,sto je poubijao toliki narod?! Stoka americka

  • Buki

    9. avgust 2013 | 14:15

    Treba da im vrate duplo jaču

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA