Mesto Čaušeskuove likvidacije otvoreno za javnost

Rumunske vlasti će u septembru otvoriti za javnost restauriranu vojnu bazu u kojoj je rumunski diktator Nikolaje Čaušesku zajedno sa svojom suprugom Elenom streljan 1989. godine

  • 4

Rumunske vlasti će u septembru otvoriti za javnost restauriranu vojnu bazu u kojoj je rumunski diktator Nikolaje Čaušesku zajedno sa svojom suprugom Elenom streljan 1989. godine, pišu danas lokalni mediji.

- Posetioci će moći da vode zid ispred kog je par Čaušesku streljan - izjavio je za agenciju Medijafaks Ovidiu Karstina, direktor muzejskog prostora u Trgovištu, u centralnoj Rumuniji.

- Unutrašnjost zgrade je ofarban istom bojom kao i 1989, i nameštaj će biti identičan. Obnovićemo i salu u kojoj je održano suđenje i spavaću sobu u kojoj su proveli svoju poslednju noć - kazao je on, prenosi AFP.

Rumunske vlasti su odlučile da otvore vojni kompleks zbog velikog interesovanja stranih turista, željnih da vide mesto na kojem je rumunski diktator likvidiran.

Kada se 22. decembra 1989. godine ogromna masa gnevnih demonstranata okupila ispred sedišta Komunističke partije u Bukureštu, Čaušesku je pobegao helikopterom iz grada, ali ga je ubrzo vojska zaustavila.

Nakon trodnevnog suđenja pred specijalnim vojnim sudom, bračni par Čaušesku je osuđen na smrt streljanjem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aco

    10. avgust 2013 | 14:33

    Tako smo i trebali par njih na zid!

  • Kristijan

    10. avgust 2013 | 17:29

    Amerika ga je ubila a sad ih jebe zajedno sa evropom...kad je on bio vođa nisu imali duga a sada???Milijarde...

  • Aleksandar KM

    10. avgust 2013 | 14:39

    A ovi nasi nama nisu,jel?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA