Joahim Gauk novi predsednik Nemačke

Nekadašnji istočnonemački borac za ljudska prava dobio podršku i vlade desnog centra i opozicione levice

  • 0

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, u prisustvu predstavnika, vlasti i opozicije, najavila da Joahim Gauk treba da bude novi predsednik Nemačke.

Angela Merkel rekla je da su se njena koaliciona vlada desnog centra i opozicija levog centra odlučili za nekadašnjeg istočnonemačkog borca za ljudska prava, prenela je agencija AP.

Gauka (72), koji ne pripada nijednoj partiji, prvobitno su predložile opozicione Socijalne demokrate i Savez 90/Zeleni, ali je on danas dobio i podršku Vlade.

Predsednik Kristijan Vulf iz redova konzervativne Hrišćanske demokratske unije Merkelove podneo je u petak ostavku, dva meseca pošto su se u javnosti pojavili navodi da je dok je bio predsednik Vlade savezne države Donje Saksonije izvlačio korist na osnovu funkcije.

Novog predsednika izabraće sledećeg meseca posebna skupština. Nemački predsednik uglavnom ima samo ceremonijalnu funkciju.

Joahim Gauk je tokom revolucije koja je prethodila rušenju Berlinskog zida 1989. bio saosnivač opozicionog pokreta Novi forum, a 1990. bio je poslanik Saveza 90 u jedinom demokratski izabranom parlamentu bivše Demokratske Republike Nemačke.

Posle ujedinjenja dve Nemačke, bio je savezni komesar za arhive bivše istočnonemačke tajne službe Štazi od 1990. do 2000. godine, kada je stekao reputaciju "lovca" na bivše pripadnike i saradnike te službe.

On je bio kandidat socijaldemokrata i zelenih za predsednika Nemačke i na izborima 2010. godine, ali je tesno izgubio od Kristijana Vulfa.

(Telegraf.rs / agencije)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA