MORAVA DO KOLENA: Najniži vodostaj za poslednjih 10 godina

Vodostaj Velike Morave kod Požarevca iznosi minus 356 centimetara

  • 2

Vodostaj Velike Morave kod Ljubičevskog mosta u Požarevcu danas iznosi minus 356 centimetara, što je njen najniži nivo za poslednjih deset godina. Razlog ovako niskog vodostaja na srpskim rekama, posebno na Velikoj Moravi, leži u dugotrajnoj suši i temperaturi koja je od početka jula bila iznad proseka.

Prethodni najniži nivo Velike Morave zabeležen je još pre jednu deceniju, 4. septembra 2003. godine, kada je iznosio minus 357 centimetara. Prema izveštaju Hidrometeorološkog zavoda Srbije, vodostaj je ove godine počeo naglo da pada 13. jula, kada je iznosio minus 300 cm, da bi se do danas spustio za još 56 centimetara.

Zbog ovako niskog vodostaja, Morava kod Ljubičevskog mosta može lako da se pregazi, što je prava retkost, jer je voda na tom mestu uvek bila duboka, zbog čega je dolazilo i do utopljenja plivača. Iako pecaroši sada štapove mogu da zabacuju i sa sredine reke, ipak ih ovako nizak vodostaj brine, zbog ugrožavanja ribljeg fonda.

- Samo pre dva meseca, Morava je ovde prekrivala ceo sprud, a sada bez problema može da se pregazi. Ako uskoro ne bude većih padavina, plašimo se da će zbog niskog vodostaje ribe u njoj početi da odumiru. Ionako je riblji fond u ovoj reci desetkovan, zbog nesavesnih ribokradica koji love “grabuljanjem”, strujom pa, čak, i dinamitom - kažu ribolovci. Vodostaj Velike Morave kod Požarevca najniži je na celom njenom toku, jer kod Varvarina iznosi –152, kod Ćuprije –92, a kod Bagrdana –26 centimetara.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA