ZBOG ZLOUPOTREBA: Britanija ograničila rad nadzornih kamera

Novi pravilnik koji je stupio na snagu treba da pomogne u zaštiti ljudi, a ne za špijuniranje građana, dok organizacije za zaštitu građana i dalje upućuju na mogućnost zloupotrebe

  • 1

Kamere na javnom mestu treba da služe za zaštitu i pomoć ljudima, a ne za špijunažu, propisano je novim pravilnikom za upotrebu bezbednosnih kamera na javnom mestu koji je od danas je na snazi u Engleskoj i Velsu

Svrha upotrebe kamera je da obezbedi da pojedinci i zajednice steknu poverenje da se bezbednosne kamere koriste za njiihovu zaštitu i pomoć, a ne da bi ih špijunirali, navodi se u pravilniku britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Vlada smatra da nadzor na javnom mestu, koji se obavlja u legitimne svrhe i zbog hitnih potreba, treba da bude okarakterisan kao nadzor uz pristanak -  piše u dokumentu koji je preneo je britanski BBC.

Prema podacima britanskog Udruženja policajaca, širom Velike Britanije je u upotrebi više od 1,85 miliona kamera za nadzor, a većinu njih su postavile privatne kompanije i pojedinci. Lokalne vlasti u Britaniji su postavile oko 51.600 kamera, a škole, njih 2.107 na području  ostrvske zemlje, dodatnih 47.806 kamera. U javnom prevozu se nadzor vrši pomoću više od 100.000 kamera, pokazuju podaci.

Organizacije za zaštitu prava građana ipak smatraju da novi propisi ne sprečavaju u dovoljnoj meri zloupotrebu kamera.

- Dobijamo sve više poziva i pisama od ljudi koji su zabrinuti zbog toga što njihov sused postavlja kameru u svoju baštu, a koja ponekad gleda na njihove kuće - istakla je Ema Kar iz organizacije "Big Brader Voč".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    13. avgust 2013 | 00:58

    Treba da uče od naše kamere ko Arene što uhvati ono dvoje za ono

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA