E-knjižica ipak tek od 2016. godine

Ministarstvo će predložiti izmene zakona i pomeranje rokova za izdavanje elektronskih zdravstvenih knjižica sa 2014. na 2016. godinu i da ih 1,2 miliona najsiromašnijih dobiju besplatno, najavila Slavica Đukić Dejanović

  • 2

Na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović je rekla da će biti potrebno izmeniti zakon radi pomeranja roka za izdavanje elektronskih zdravstvenih knjižica.

- Ministarstvo neće bežati od toga da predloži izmene zakona i da pomerimo rokove sa 2014. na 2016. odnosno 2017. kao i da se obavežemo da građani koji se nalaze u najtežem materijalom položaju, njih oko 1,2 miliona, dobiju besplatno zdravstvene elektronske knjižice - rekla je Đukić-Dejanović.

Bez elektronskog sistema, elektronska zdravstvena kartica nema drugačiju funkciju od već postojeće, papirne. Zaštitnik građana Saša Janković, na čiju je inicijativu i zakazana sednica, pita se zašto je najvažnije da 7 miliona građana prvo zameni knjižice, što će ih koštati 500 dinara.

Ministarka je navela da se zakoni moraju poštovati, ali da je sada fizički i materijalno nemoguće primeniti Zakon o zdravstvenom osiguranju, kojim je predviđeno uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica do 2014. godine a koji je pre dve godine usvojen u Skupštini Srbije,

- Građani Srbije ne mogu do 2014. godine izdvojiti po 500 dinara, a cena je već određena i prošla je vladu. Činjenica je da ćemo ići na izmene i dopune zakona u prelaznom delu i posebno u obrazloženju i upodobiti ga i logici i realnosti koju imamo. Elektronska knjižica nije zalutala kravica, već je to nešto što će dati određene prednosti-  kazala je Đukić Dejanović.

Predsedniku Odbora za zdravstvo Dušan Milisavljević rekao je da je došlo "gubljenja u prevodu" pa je tako izrada elektronskog kartona pogrešno protumačena i postala elektronska knjižica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D.M.

    13. avgust 2013 | 09:00

    U evropi su el. Zdravatvene knjizice besplatne prvi put. Ako mijenjas doktora na svoju ruku osim u oktobru mjesecu onda placas neku simbolicnu sumu. Alaj vas deru vasi ministri.

  • djura

    14. avgust 2013 | 00:06

    E moj zastitnice gradjana vecu glupost od tvoje izjave nisam cuo u zadnjih par meseci.( U Nemackoj Su elektronske knjizice besplatne) Zasto se ne boris za to a narocito za onu zakonsku obavezu da radnik treba da kontrolise preduzece dali je uplatilo sve obaveze SOCIJALNE I PENZIONE.Burazeru koga ti stitis

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA