Deripaska traži milijardu evra od Crne Gore!

Ruski milijarder, čija je kompanija "En plus grupa" suvlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), tužiće Crnu Goru pred sudom u Frankfurtu

  • 17

Ruski milijarder Oleg Deripaska, čija je kompanija "En plus grupa" suvlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), tužiće Crnu Goru pred sudom u Frankfurtu i tražiti odštetu od milijardu evra.

Prema rečima bivšeg izvršnog direktora KAP-a Jurija Moisejeva, "greh" Vlade Crne Gore je što nije ispunila obaveze iz ugovora o poravnanju, potpisanog posle privatizacije KAP-a.

Moisejev je o odluci "En plus grupe" da tuži državu Crnu Goru obavestio crnogorsku javnost na konferenciji za medije organizovanoj posredstvom video linka iz sedišta ruske kompanije u Moskvi.

Podgorička fabrika aluminijuma je u stečaju od jula zbog velikih dugovanja koja se procenjuju na više od 350 miliona evra, što je više od 10 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) Crne Gore.

KAP je prodat Deripaski 2005. godine za 48,5 miliona evra, dok se ugovorom o poravnanju država vratila u vlasničku strukturu fabrike sa 29,3 odsto kapitala, koliko je zadržala ruska kompanija.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA