Mađarska se rešila MMF-a

Svoj dug MMf-u Mađarska je uspela da otplati godinu dana pre roka i sada planira da zatvori kancelariju ove institucije u svojoj zemlji

  • 6

Godinu dana pre roka Mađarska otplatila preostali dug MMF-u. Za otplatu poslednje rate Mađarske MMF-u  je uplaćeno dve milijarde i 150 miliona evra, a ukupni kredit bio je gotovo desetrostruko veći.

Bivša vlada premijera Ferenca Đurčanja uzela je 2008. godine kredit da bi izbegla bankrot usled finansijske krize, a zemlja je pošteđena plaćanja kamate od čak 11 i po miliona evra.

Portparol FIDES-a Robert Žigo kaže da je dugme za transfer novca pritisnulo Ministarstvo ekonomije.

- Isplatili smo i poslednju paru kredita, koji je uzela bivša socijalistička vlada. To je razlog da zemlja bude ponosna, jer je oslobođena kreditne obaveze prema MMF-u - kaže Žigo.

Mađarska vlada predložila je MMF-u da zatvori predstavništvo u toj zemlji, što je dovelo do zatezanja odnosa poslednjih godina.

Razlog za to je odbijanje vlade Viktora Orbana da ispuni kreditne uslove i odluka mađarske Centralne banke da ignoriše MMF-ove savete kada je reč o monetarnoj politici. Gabor Orban iz Ministarstva ekonomije Mađarske kaže da mađarska vlada može sama da se finansira.

Očekuje se da će javni dug Mađarske, zahvaljujući prevremenoj otplati zajma MMF-u pasti ispod 80 odsto BDP-a.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    13. avgust 2013 | 23:06

    To im je najpametnije. I nasi treba da to isto urade

  • jery

    13. avgust 2013 | 23:55

    Nismo mi na tom nivou svesti

  • Markan

    14. avgust 2013 | 01:09

    Viktor Orban je pre par godina učinio neke krucijalne stvari.Sećam se njegove izjave kada je došao (ponovo)na vlast.Rekao je:"Nama ne treba MMF,Madjarska ima dovoljno resursa,da sama servisira dospele obaveze".Svi su se pitali koji su to resursi?!A onda je on oporezovao strane banke i time inkasirao stotine miliona svakog meseca.Izuzetno hrabar i ozbiljan državnik i političar!Ono što mi se ne svidja kod njega,kao Srbinu, jeste ultranacionalistička ideologija i retorika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA