Njujorška policija diskriminiše crnce i latinose

Sudija Šira Šajndlin donela je presudu da je taktika njujorške policije u borbi protiv kriminala prilikom odlučivanja koga će policajci zaustaviti da bi ga ispitali ili pretresli ako sumnjaju da nosi oružje ili narkotike, protivna ustavom propisanim pravima manjina

  • 5

Njujorška policija je prekršila prava desetina hiljada ljudi, namerno diskriminišući rasne manjine svojom kontroverznom politikom "zaustavljanja i pretresa", zaključio je američki federalni sud.

Sudija Šira Šajndlin donela je presudu da je taktika njujorške policije u borbi protiv kriminala prilikom odlučivanja koga će policajci zaustaviti da bi ga ispitali ili pretresli ako sumnjaju da nosi oružje ili narkotike, protivna ustavom propisanim pravima manjina, preneo je Glas Amerike.

Odluka sudije Šajndlin proistekla je iz zajedničke tužbe koju su aktivisti za građanska prava podneli protiv njujorške policije.

- Čitava generacija Njujorčana, posebno u crnačkim i latinoameričkim zajednicama širom grada, odrasla je sa navikom da policiju doživljava ne kao zaštitnike, ne kao partnere u čuvanju bezbednosti, već kao instituciju koje se treba plašiti - izjavila je Prisila Gonzales, aktivistkinja za građanska prava

- To nikada nije smelo da se dogodi. To ne treba da se događa danas. Započeli smo ovu borbu tražeći od njujorške policije da pokaže odgovornost. Diskriminativna policijska praksa Blumbergove administracije i njen neuspeh da shvati kolike probleme pričinjavaju ljudima su nas doveli do ove tačke i drago nam je što je pravda pobedila u ovom slučaju- navela je Gonzales.

Policija je na osnovu ove politike u proteklih deset godina zaustavila oko 5 miliona građana. Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg kaže da je mogućnost da će ih policija zaustaviti važan faktor koji neke ljude odvraća od zločina.

Blumberg je ocenio da je odluka sudije Šajndlin “opasna”, i dodao da će grad uložiti žalbu na njenu presudu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    14. avgust 2013 | 13:15

    Pa ameri mrze Crnce vec vise od 200 godina i to svi znaju

  • CrazyHorse

    14. avgust 2013 | 14:12

    A da li se nekada pitas zasto ih mrze? Zivi malo u Americi i sve ce ti biti jasno. Ne mislim da su svi crnci losi, a da su svi belci dobri. Ali nadji mi jedan geto gde su belci vecina! U South Chicago belac ne sme da ide, jer kako nestane dan tako ces i ti da nestanes! Ljudi koji zive ovde znaju o cemu pricam...

  • Petar Arsenijevic

    14. avgust 2013 | 21:43

    Crazy Horse, a gde ta land of free?! On the TV?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA