Vatikanska Anđelina Džoli, koja je uzdrmala rimsku kuriju

Atraktivna Italijanka na Tviteru objavljivala osetljive informacije o Vatikanu da bi nakon toga postala član komisije koja kontroliše finansijske organe Vatikana

  • 1

Atraktivna menadžerka Frančeska Imakolata Šauki (30) obrela se u centru nove vatikanske afere.

Ova pravnica po obrazovanju, koju su mediji već prozvali vatikanskom Andželinom Žoli, pažnju javnosti privukla je kad je prošle godine na Tviteru počela da objavljuje osetljive informacije o Vatikanu da bi pre mesec dana postala član komisije koja kontroliše finansijske organe Vatikana.

Zbog afere koju je izazvala svojim aktivnostima na društvenim mrežama, kardinal Tarčizio Bertone, državni sekretar Vatikana, koji je bio tema njenih tvitova i pre nego što je ušla u komisiju za kontrolu finansijskih institucija Vatikana umešanih u skandale, morao je da prekine svoj kratki odmor u Alpima, nakon što ga je papa Franja pozvao da prisustvuje kriznom sastanku povodom “slučaja Šauki”.

- Bertone je korumpiran - napisala je Šaukijeva još prošle godine, u vreme afere “Vatiliks”, kojom su razotkrivene informacije o homoseksualnom lobiju i mutnom finansijskom poslovanju u Vatikanu.

Kritike na račun Bertonea je nastavila da iznosi i za vreme Konklave (“Ako se izbor produži, Bertoneov lobi će pobediti”), a u martu 2013. je ostavku Jozefa Racingera prokometarisala sledećim rečima:

- Papa već godinu dana boluje od leukemije. Bretone se nametnuo.

Mnogi se pitaju zašto je papa Franja uopšte postavio ovu mladu ženu za člana pomenute komisije. Kako se saznaje, Frančeksa Šauki je imala direktnu vezu za Vatikan posredstvom svog supruga, informatičara, koji godinama radi za jednu katoličku fondaciju i koji je navodno u dobrim odnosima sa kurijskim kardinalom Anđelom Komastrijem.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic / M.A./D.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA