JEFTINO DO OCENE: Ispit se kupuje za 300 evra

Studenti u Srbiji smatraju da gotovo svi profesori primaju poklone, dok gotovo 40 odsto njih misli da mito prima do 10 odsto profesora

  • 10

Prema istraživanju Beogradske otvorene škole, ispit na fakultetima kupuje se u proseku za 300 evra, a mito se daje za odobravanja udžbenika, zapošljavanje, upis preko veze, kupovinu diploma, zbog čega sagovornici Tanjugu tvrde da borba protiv korupcije mora biti sistemska.

S tim je saglasan i načelnik Republičke prosvete inspekcije Velimir Tmušić, a komentarišući napise u pojedinim medijima da će biti osnovan poseban tim za borbu protiv korupcije u obrazovanju, smatra da bi to bilo dobro, jer, kako kaže, u Ministarstvu prosvete nemaju poseban tim za borbu protiv korupcije, iako prijave za različite koruptivne radnje redovno stižu.

Prema istraživanju BOŠ-a, ispit se u Srbiji u proseku "kupuje" za 300 evra, ali se mito za prelaznu ocenu uglavnom ne nudi direktno profesoru nego posredniku.

U istraživanju predstavljenom krajem prošle godine, na fakultetima četiri državna univerziteta u Srbiji 16 odsto od oko 1.800 ispitanih studenata navelo je da se mito nudi najviše profesoru, 25 odsto posredniku, dok je 20 odsto njih navelo da se mito nudi nekom iz administracije fakulteta.

Takođe, sedam odsto studenata smatra da gotovo svi profesori primaju novac ili poklone, dok gotovo 40 odsto njih misli da mito prima do deset procenata njihovih profesora.

Malo studenata smatra da je za profesora umešanog u korupciju adekvatna zatvorska kazna (8 odsto), već uglavnom misle da nastavnik treba da dobije otkaz (28 procenata), privremenu suspenziju (19 odsto) ili opomenu (16 procenata).

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gepard

    14. avgust 2013 | 17:44

    Sve pohapsiti...

  • Vlada

    14. avgust 2013 | 18:11

    Zavrsio sam u Nisu visoku saobracajnu. I placao ispite po 2000 dinara a u kosovskoj mitrovici 50e a matematicar mi je tamo trazio 500e po ispitu i prebacio se u Nisu posto je bilo jeftinije

  • pera

    14. avgust 2013 | 17:54

    Pozdrav Medicinskom u NS...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA