Merkelova će posetiti bivši nacistički logor Dahau

Nemačka kancelarka će otputovati u utorak u memorijalni centar Dahau, nedaleko od grada Minhena, gde će održati kratak govor, položiti venac i potom obići ostatke bivšeg logora, prenela je agencija AFP

  • 6

Kancelarka Angela Merkel posetiće iduće sedmice bivši nacistički logor Dahau i biće prvi nemački kancelar koji je došao u taj logor, saopštio je danas njen portparol Štefen Zajbert.

Merkelova će otputovati u utorak u memorijalni centar Dahau, nedaleko od grada Minhena, gde će održati kratak govor, položiti venac i potom obići ostatke bivšeg logora, prenela je agencija AFP.

- Ovo je prvi put da će šef nemačke vlade posetiti ovaj memorijalni centar -  istakao je Zajbert.

Merkelova će biti u društvu direktora centra Dahau, Maksa Manhajmera, koji je preživeo holokaust, kao i ministra obrazovanja Bavarske Ludviga Špenlea.

Nacisti su otvorili Dahau kao koncentracioni logor za političke zatvorenike u martu 1933. godine, nekoliko nedelje po dolasku Adolfa Hitlera na vlast.

Više od 200.000 Jevreja, Roma, političkih neistomišljenika, invalida i ratnih zarobljenika bilo je zatvoreno u Dahau tokom Drugog svetskog rata.

Više od 41.000 ljudi je ubijeno, umrlo od izgladnjivanja ili bolesti pre nego što su američke trupe oslobodile logor u aprilu 1945. godine.

Merkelov odlazak u Dahau biće dve nedelje uoči istorijskog gesta pomirenja koji je planirao nemački predsednik Joakim Gauk u mestu Oradur sir Glan koje su nacisti sravnili sa zemljom tokom Drugog svetskog rata u Francuskoj.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beast from the east

    14. avgust 2013 | 22:05

    Da vidi gde je bila greska u radu.

  • Petar Arsenijevic

    14. avgust 2013 | 21:36

    Zlocinac se uvek vraca na mesto zlocina, pa cak i ako u medjuvremenu prodje vise od pola veka.

  • Tutor

    14. avgust 2013 | 18:59

    Treba da poseti Beograd i Banja Luku i da se izvini za sve zločine nacističkih okupatora i njihovih slugu zlikovaca nad srpskim narodom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA