Panika zbog duga za struju manjeg od dinara

Subotičani opsedaju šaltere Elektrodistribucije kako bi platili svoja dugovanja, pa čak i ona manja od dinar, jer se boje zaračunavanja kamata, međutim, u ovoj instituciji tvrde da građane neće tužiti za te sitne iznose

  • 7

Pred šalterima Elektrodistribucije Subotica u poslednjih nekoliko dana stvaraju se redovi potrošača koji plaćaju dugovanja ovom preduzeću. Ta dugovanja su, u pojedinim slučajevima, manja od jednog dinara.

Jedan od takvih potrošača je i Stipan Lukač, koji je dobio obaveštenje da njegov dug zaključno sa 31. julom iznosi 45 para. Zbog toga je došao na šalter Elektrodistribucije da plati dug, ali mu je na šalteru rečeno da to ne mora da plati i da mu na taj dug neće biti obračuvana kamata.

Međutim, Lukač nije zadovoljan odgovorom, pošto ga je dobio usmenim putem i plaši se da bi ipak u narednim godinama mogao dobiti obaveštenje da plati dug uvećan za desetostruko veće kamate.

- Smatram da je ovo nekorektno, jer više vredi papir, koverat i moj dolazak ovamo od tih 45 para. Nisam zadovoljan  ovim što su uradili - rekao je Lukač dopisniku Tanjuga.

U subotičkoj Elektrodistribuciji objašnjavaju da je na osnovu Zakona o energetici 1. jula formirano novo preduzeće "EPS snabdevanje", pa na osnovu toga svi kupci za utrošenu energuju sada dobijaju račune u ime novog snabdevača.

Prema rečima rukovodioca sektora trgovine električnom energijom u subotičkoj Elektrodistribuciji Josipa Antunovića, potrošačima je poslato i obaveštenje o stanju duga ili pretplati utrošene električne energije prema preduzeću kojem su do sada plaćali račune, a to je Elektrovojvodina.

- I za jednu paru duga moramo obavestiti kupce. Ti sitni iznosi će se na kraju godine verovatno prihodovati ili rashodovati. Taj gospodin pomenuti iznos nije ni mogao uplatiti, a sigurno ga nećemo tužiti za 45 para - rekao je Antunović dopisniku Tanjuga.

On je dodao da dužnici većih iznosa moraju doći i uplatiti taj iznos jer se ne zaustavlja obračunavanje kamate, ili napraviti reprogram dugovanja, dok oni potrošači koji su u pretplati moraju sačiniti zahtev za prebacivanje tog novca na račun novog privrednog društva koje ih snabdeva električnom energijom.

- Dug se ne može prebaciti, samo pretplaćeni iznos. Svako mora da plati svoj dug, i to obavezno preko one uplatnice koja je došla s obaveštenjem jer je promenjen račun - rekao je Antunović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • novosadjanin

    14. avgust 2013 | 20:31

    Ovi iz EPS-a su fini lopovi , u ponedeljak mi stize racun da sam duzan 3.600 dinara , uplatim taj isti dan a u utorak stigne novi racun , dugujem im 1.700 , meni se cini da oni kraduckaju pomalo ???

  • NBS

    14. avgust 2013 | 20:19

    Iznos od 45 para ne moze da se naplati jer po zakonu do 50 para zaokruzuje se na manji okrugao iznos, a to je 0 dinara, a preko 51 para na veci okrugao iznos.

  • igor

    14. avgust 2013 | 20:29

    Tužno je što se ljudi pale na ovakve gluposti umesto da sačekaju da im na kućne adrese stignu dugovi pa da plate u narednom periodu.Ovo je dokaz kolike smo ovce za šišanje jer nas država dere gde god može a mi čekamo u redovima da bi platili sitna dugovanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA