68 GODINA OD KAPITULACIJE: Japan se seća svojih žrtava, Koreje slave slobodu (FOTO)

Dok se u Tokiju odaje počast žrtvama, u Seulu i Pjong Jangu u toku su proslave nezavisnosti, odakle su upućene poruke japanskim liderima na "hrabro vođstvo u lečenju rana iz prošlosti"

  • 0

Komemoracijama i odlaskom zvaničnika u svetilište podignuto u znak sećanja na poginule u Japanu je obeležena 68. godišnjica predaje u Drugom svetskom ratu.

Premijer Šinzo Abe, čiji su oštri stavovi izazvali zabrinutost u susednoj Kini i Južnoj Koreji, nije otišao u hram Jasukuni, već je poslao pomoćnika da odnese ukras koji je kupio svojim novcem. Abe je bio uz cara Akihita na komemrativnoj svečanosti u obližnjoj sportskoj sali.

- Molim se za svetski mir i svestrani razvoj naše zemlje - rekao je Akihito.

Hram Jasukuni, sedište japanske religije Šinto, smešten uz carsku palatu u centru Tokija, podignut je u spomen na 2,5 miliona Japanaca poginulih u ratu. Uz hram je vojni muzej koji slavi japansku ratničku prošlost.

Posete ranijih premijera tom hramu su ljutile Peking i Seul. Japan se više puta izvinio zbog svojih ratnih akcija, ali netrpeljivost ostaje skoro 70 godina od kada je otac Akihita, car Hirohito, objavio kapitulaciju pred savezničkim snagama.

I Severna i Južna Koreja obeležile su godišnjicu kapitulacije Japana slaveći svoju tada stečenu nezavisnost. Južnokorejska predsednica Park Geun Hie pozvala je japanske lidere na "hrabro vođstvo u lečenju rana iz prošlosti".

Zalaganje premijera Abea za reviziju pacifističkog ustava Japana i isticanje vojske povećali su nelagodu, dok jača napetost oko nenaseljenih ostrvaca u Istočnom kineskom moru na koja prava polažu i Japan i Kina.

Prašinu je ovog meseca podigla izgradnja najvećeg ratnog broda Japana od kraja Drugog svetskog rata. To je razarač Izumo koji nosi ime ratnog broda Carske ratne mornarice, potopljenog tokom američkog napada 1945.

- Pozivamo Japan da poštuje svoju obavezu da prihvati i razmišlja o istoriji svoje invazije, da s pažnjom pristupa relevantnim pitanjima i da, kroz konkretne akcije, dobije poverenje azijskih naroda-žrtava i međunarodne zajednice - prenela je zvanična novinska agencija Kine reči predstavnika Ministarstva spoljnih poslova u Pekingu Honga Leija.

U Seulu, u Južnoj Koreji, žene koje su bile primorane da tokom okupacije rade u javnim kućama japanske vojske, okupile su se danas ispred Ambasade Japana, zahtevajući izvinjenje i odštetu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA