• 17

SRPSKA POSLA: Samo 9 odsto zaposlenih radi puno radno vreme!

U domaćim kompanijama 23,2 odsto radnika koristi pauzu dužu od sat. Za godinu dana 29 odsto zaposlenih traži šest do 10 puta slobodan dan, a 25 odsto njih čak 16 do 20 puta

 • 17

Malo je radnika u Srbiji koji rade puno radno vreme, odnosno osam sati. Takvih je zapravo svega 9,4 odsto.
To je pokazalo istraživanje Unije poslodavaca Srbije (UPS) na uzorku od 242 kompanije u kojima radi skoro 15.000 ljudi.

Oko 17,4 odsto radnika efektivno radi pet sati, 16,5 odsto svega tri sata dnevno, dok se 1,2 odsto radnika poslom bavi efektivno manje od jednog sata.
- Srpska privreda i dalje pati od socijalističkih boljki. Zaposleni srednje i starije generacije teško se privikavaju na savremene oblike organizacije rada. I kad se priviknu, njihov učinak je gotovo uvek manji od učinka onih do 35 godina starosti. Posebno postoji sklonost da se posao, kad god to može, izbegava ili odlaže, da se znatno duže ostaje na pauzama, izlazi sa posla pod raznim izgovorima, dolazi kasnije, odlazi ranije i da se uopšte rad doživljava kao jedna vrsta prinude – kaže za Telegraf.rs direktor UPS Dragoljub Rajić.
Najčešći razlozi odsustva:
Bolest deteta - 35%
Privatne administrativne obaveze - 29%
Odlazak kod lekara - 30%
Bolest ostalih članova porodice - 4%
Selidbe i sahrane - 1,5%
Drugo - 0,5%

Anketa je sprovedena od februara do maja ove godine i to na teritoriji 14 gradova i 24 opštine. Ovaj presek dali su direktori preduzeća, menadžeri ljudskih resursa i finansijski direktori.
U srpskim kompanijama 23,2 odsto radnika koristi pauzu dužu od jednog sata, a 22,9 odsto odmara se 30 minuta. Za godinu dana, čak 29 odsto zaposlenih traži 6 do 10 puta slobodan dan, a 25 odsto njih čak 16 do 20 puta.
- Regionalno gledano, efikasnost rada u proizvodnim preduzećima u Vojvodini je za 24 odsto viša nego u istočnoj Srbiji, 21 odsto u odnosu na zapadnu Srbiju, a 19 odsto u odnosu na jug Srbije i Šumadiju. Razlog za ovako velike razlike ne treba tražiti toliko u navikama zaposlenih već u činjenici da je u Vojvodini gotovo tri puta više kompanija stranih investitora u odnosu na užu Srbiju. Mnoga domaća proizvodna preduzeća u užoj Srbiji imaju smanjenu produktivnost zbog nižeg nivoa organizacije rada i činjenice da je prosečno svaka druga mašina starija od 20 godina. To je svojevrstan pokazatelj da ove firme zbog nedostatka novca nabavljaju polovne i tehnološki manje kvalitetne mašine – kaže Rajić.
Pauze na radnom mestu:
Bez pauze (radno vreme do 4h) - 3,1%
30 minuta pauze - 22,9%
40 minuta pauze - 20,1%
50 minuta pauze - 13,2%
1h pauze - 17,5 %
Pauza duža od 1h - 23,2%
(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Anci

  Kad napisete radnici,molim Vas da se ogradite i napisete korektno ,,vecina radnika u administraciji".Radnici u proizvodnji tesko zaradjuju svoj hleb i nije u redu da ih svrstavate u isti kos.To vazi i za plate,vasa istrazivanja pokazuju da su prosecna primanja npr.50.000din.Da,neki primaju 100.000din.,drugi radnici rade "iz ljubavi",prosek jeste 50.000din.Kad cemo vec jednom nauciti da rasclanjujemo i da napisemo stanje onako kako jeste,a ne da filujemo.

  81
  0

  Podelite komentar

 • Bunar

  Ne znam dali se ova statistika odnosi samo na državna preduzeća ili i na privatna?Ajde bato kod privatnika kasni pet minuta na posao, a pola sata pauza je retkaMnogi rade i po 12 sati a da za to nisu plaćeni.Zašto o tome ne pišete.A godišnji se koristi onda kada privatniku odgovara,a ne tebi.A da ne govorimo o radu praznicima koja se ne plaćaju. Napravite statistiku kod privatnika.

  69
  8

  Podelite komentar

 • Anna

  Dosta vise sa kvazi istrazivanjima gde je prosek plate 50 000 i radno vreme 4 sata. Naravno da ce prosek biti toliki kad uzmete jednog od 10 000 i drugog od 80000. Spustite se malo u realnost.

  56
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima