Proslava 700 godina manastira Banjska

Manastir, kao najvažnija zadužbina najvećeg među zdužbinarima dinastije Nemanjić Stefana Uroša II kralja Milutina, na hramovnu slavu prenosa moštiju Svetog Arhiđakona Stefana danas proslavlja jubilej

  • 1

Svečanim prazničnim bdenijem u manastirskom Hramu Svetog Arhiđakona Stefana, kojim je činodejstvovao episkop Raško-prizrenski i Kosovsko Metohijski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom eparhije započeta je proslava manastirske slave i jubileja 700 godina postojanja Manastira Banjska, zadužbine Stefana Uroša II Nemanjića Sv kralja Milutina.

Svetu arhijerejsku liturguju služio Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije Radović uz sasluženje arhijereja Srpske parvoslavne crkve, sveštenstva i monaštva Raškoprizrenske eparhije u prisustvu mnogobrojnih gostiju i naroda.

Amfilohije Radović u svojoj besedi rekao je da su Kosovo i Metohija „glava Lazareva" i da bi Srbija bila „bez glave Lazareve, bezglava Srbija ili u najmanju ruku Beogradski pašaluk".

Posle sečenja slavskog kolača, prisutnima se obratio episop Raško-prizrenski i Kosovskometohijski Teodosije koji je rekao da ovaj značajni jubilej dočekujemo  sa radošću ali i sa  tugom jer je nadaleko čuvena svetinja Sv kralja Milutina po lepoti u lošem stanju.

Na predlog vladike Teodosija i odobrenjem Patrijarha Srpskog Irineja orden Sv Save II reda uručen je predsedniku opštine Zvečan Dragiši Miloviću,i direktoru RMHK „Trepča" Jovanu Dimkiću.

- Neka ovo bude novi početak, neka od danas postavimo granicu da 2019. god bude svenarodni sabor ovde, a da Banjska zablista ne svojom prvobitnom lepotom, nego troduplo lepša na radost kralja Milutina i Arhiepiskopa Danila – rekao je Amfilohije, koji je pozvao sve prisutne ministre, a posebno ministra građevinarstva Velimira Ilića da se uključe i pomognu.

 

Priosutnima se pozdravnim govorom obratio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin

- Sedam vekova Srbi  su razapeti između dve velike zemaljske istine, između pravde koja je na njihovoj strani i između sile koja nikada nije na njihovoj strani. Razapeti u ovih sedam vekova dokazali smo da možemo da opstanemo, da postojimo i da se ne zastidimo svog postojanja - rekao je  - da 700 godina ovo parče zemlje nosi trag jednog naroda, trag njegove vere i tvrdoglave upornosti da opstane uprkos većim, moćnijim i jačim - rekao je Vulin.

- Banjska danas kakvu je vidimo slika je i prilika Srbije u kojoj živimo, Srbije kojoj je potrebna obnova, lako ćemo se materijalno obnoviti, ako krenemo duhovno da se obnavljamo, zato krenimo danas odavde iz malene Banjske kraj Kosova, poznate i po Sv kralju i po Sv Arhiepiskopu Danili II, poznate i po Strahinjiću Banu, velikom čoveku i ogledalu srpske duše i uma – rekao je ministar pravde Nikola Selaković

Proslava 700 godina manastira Banjske završena je muzičko-scenskim prikazom "Banjsko zlato" u kojoj su pored glumice Jasmine Stoiljković, koja je i autor ovog prikaza, učestvovali glumci Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Dejan Cicmilović, Miško Rakočević, kao i KUD "Kopaonik" iz Leposavića.

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA