Zakon o elektronskim medijima uvodi cenzuru?

Cenzura će nadvladati, bilo neposredno, tako što se određeni sadržaj zabranjuje uticajem državnih organa ili nezavisnih regulatornih tela, ili posredno, preko tzv. autocenzure, jer će se internet portali uzdržavati od objavljivanja informacija poput komentara korisnika

  • 1

Organizacija "Share Defense" izrazila je  zabrinutost zbog novih rešenja Nacrta zakona o elektronskim medijima, koji je objavljen na internet prezentaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Ova organizacija smatra da Nacrt zakona znatno ograničava pravo na slobodu izražavanja na internetu i menja uslove u kojima su do sada radili internet portali.

- Sporni Nacrt zakona u članu 24. stav 3. predviđa da će nezavisni regulator za medije sprovoditi kontrolu nad elektronskim izdanjima koja zapravo predstavljaju onlajn izdanja elektronskih medija. Sa druge strane, kada je reč o elektronskim izdanjima štampanih medija i samostalnim elektronskim izdanjima, nadzor vrši ministarstvo nadležno za poslove informisanja. Ovo znači da kontrolu poštovanja obaveza iz Zakona o elektronskim medijima (zaštita maloletnika, zabrana govora mržnje i slično) na internet stranicama radio i televizijskih emitera sprovodi Republička radiodifuzna agencija (RRA), dok sličnu kontrolu nad samostalnim elektronskim izdanjima i onlajn verzijama štampanih javnih glasila vrši Ministarstvo - stoji u saopštenju ove organizacije u kome se i izražava zabrinutost za budućnost elektronskih medija.

- Interesi poput zaštite maloletnika, zabrane govora mržnje i ostvarivanja najviših standarda u izveštavanju se moraju štititi, ali je ova nadležnost sporna jer u potpunosti zanemaruje činjenicu da se regulacija štampanih medija, u smislu sadržaja koji oni objavljuju bez obzira na platformu, zasniva na principima samoregulacije – za koje već postoji nadležnost Saveta za štampu. Kada se to uzme u obzir, na koji način Ministarstvo kulture i informisanja može da vrši nadzor nad ostvarivanjem obaveza iz Zakona o elektronskim medijima nad onlajn verzijama štampanih medija, ako to ovlašćenje nema prema štampanim verzijama - pitaju se iz ove organizacije.

- Share Defense tim predlaže da se iz opsega primene Zakona o elektronskim medijima potpuno isključe internet izdanja, bez obzira da li se radi o samostalnim Internet izdanjima ili elektronskim verzijama tradicionalnih medija. Smatramo da je dovoljna zaštita koju predviđa Zakon o javnom informisanju, uz promovisanje koncepta samoregulacije i u oblasti interneta. Svako drugo rešenje je nesrazmerni udar na pravo na slobodu izražavanja, naročito na internetu, na kome se komunikacija inače u velikoj meri zasniva na sadržaju koji kreiraju sami korisnici - stoji u saopštenju.

Prema mišljenju ove organizacije, nakon usvajanja ovakvog akta u elektrosnkim medijima će preovladati cenzura, zbog uticaja državnih organa na sadržaj elektronskih medija.

- Kada se jednom otvori ova "Pandorina kutija", neće biti povratka nazad. Jednostavno, cenzura će nadvladati: bilo neposredno, tako što se određeni sadržaj zabranjuje uticajem državnih organa ili nezavisnih regulatornih tela ili posredno, preko tzv. autocenzure, jer će se internet portali uzdržavati od objavljivanja informacija, poput komentara korisnika. U takvoj atmosferi nije teško zamisliti regulatora koji će pod izgovorom „neprimerenosti sadržaja" građanima ograničiti pristup društvenim mrežama, što se nedavno dešavalo u pojedinim azijskim državama - kaže se na kraju sapštenja organizacije "Share Defense".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA