KRVAV POSAO: Iskopavaju stare bombe da bi preživeli (VIDEO)

Tokom rata u Vijetmanu Amerikanci su bacili osam miliona bombi na ovu zemlju, trećina nikad nije eksplodirala, a danas zaostale naprave otkopava sirotinja u potrazi za zaradom

  • 2

Vijetnamka Ngujen Ti Tam samo je jedna od siromašnih "kopača bombi" koji, po cenu života, pronalaze američke eksplozivne naprave zaostale iz rata. Ona zatim prodaje metal za 25 centi po kilogramu, od čega hrani porodicu.

- Imam malo polje pirinča, koje je uglavnom suvo, jer nema vode. Nemam puno opcija. Znam da je ovo opasno, ali moram da radim da bih se prehranila. Činija krvi za činiju pirinča. Sve je u veri, možeš da preživiš ili da umreš - kaže Ti Tam, koja detektorom za metal pretražuje minsko polje u potrazi za bombama.

Tokom rata u Vijetmanu Amerikanci su bacili osam miliona bombi na ovu zemlju. Procenjuje se da jedna trećina bombi nikad nije eksplodirala. Ti Tam je u 27. godini ostala sama sa četvoro dece kada je njen muž poginuo iskopavajući bombu. Čitava briga o porodici ostala je na njoj.

- Svih ovih godina od kad radim puno sam naučila o tipovima bombi. Po zvuku detonacije znam da li je reč o maloj ili velikoj napravi. Ranije sam donosila neeksplodirane bombe kući jer sam za njih mogla da dobijem više novca, oko 2 dolara za svaku - navodi Ti Tam, i dodaje da se situacija promenila i niko više ne želi da kupi celu bombu. Danas takav slučaj prijavi Odeljenju za deminiranje, jer je nezakonito sakupljti stare eksplozivne naprave.

U Kvang Ta provinciji, koja se nalazi između severnog i južnog Vijetnama, 90 odsto zemljišta je i dalje pod minama, bombama i čaurama, što znači da Ti Tam zaradi samo dolar dnevno, kad je loš dan, a cena koju može platiti je previsoka.

Pogledajte video:

(M. R. / Izvor: euronews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov grad

    15. avgust 2013 | 19:31

    zbog ovih i slicnih stvari koje rade daleko od svohe zemlje amerikanci postaju naomrazeniji narod na svetu.Kod nas su primat naroda koji najvise mrzimo,preuzeli amerikanci od Nemaca.

  • Jovan

    15. avgust 2013 | 20:40

    Demokratija je uvek najbolje bujala kad je posade bombama. . . Doduse, pobiju zene, decu, ostave sirotinju i sirocice, al dobiju slobodno trziste, mc donalds i coca colu. . .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA