TREBA IZDRŽATI: Paklena leta još 5-6 godina!

Nakon što izdržimo vrela leta u sledećih nekoliko godina, očekuje nas paket od 30 svežih udobnih, najlepših godišnjih doba

  • 4

Pateći se danju na 40, a noću na "svega" tridesetak stepeni, pitaju se svi otkud u Srbiji ovoliko ovoliko saharskih vrelina.

Suptropski talasi zahvataju nas zbog promena morskih struja u Pacifiku, koje su tolike moći da kroje vreme u čitavoj Evropi, a dolaze čak od obala Azije i Severne Amerike.

Od 1917. godine do pedesetih godina prošlog veka, leta su obilovala vrućinama. Od tada pa do sredine osamdesetih na ovom podneblju se uživalo u prijatnim letima.

Stodvadesetpetogodišnje praćenje klimatskih parametara u Beogradukaže da su najtoplija leta svih vremena leto daleke 1946. i prošle 2012. godine. Živa u termometru tada se često penjala do vrtoglavih 40 stepeni, pa i koji stepen više.

I kada izdržimo vrela leta u sledećih pet, šest godina, kada se završava tridesetogodišnji ciklus, očekuje nas paket od nekih 30 svežih udobnih, najlepših godišnjih doba.

- Ritam od 30 češće toplih i 30 češće svežih leta ima cela Evropa. Otkriveno je da je uzrok tome najverovatnije hemisferska cirkulacija, to jest promena pravca kretanja morskih struja u Pacifiku - kaže meterorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Nedeljko Todorović.

(Telegraf.rs / Izvor: Mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    15. avgust 2013 | 17:17

    Ja ne znam za vas ali ja evo imam 33 godine i kada se setim leta iz svog detinjstva pre 20-25 godina ne vidim da je bilo ista drugacije nego poslednih 10 leta. Zimi hladno, leti vruce nego smo postali kolektivno razmazeni sa klimama u autu u kuci u prodavnici ma srvugde. Pitajte decu da li je njima ne normalno vruce - nije, zato sto znaju da zive, nisu pogani negativni cinici kao svi mi odrasli u Srbistanu

  • Cole

    15. avgust 2013 | 18:06

    Nemanja,izgleda da si ti pre 20-25god.bio na nekoj drugoj planeti!? Ovde kod nas nikada nije bilo ovako,dobro je da se bar neko brzo prilagodi! Pozzz

  • lite-bo rac-ku

    15. avgust 2013 | 17:35

    Dobro je Maksime i tebe...!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA