DŽEZ GROZNICA: Sin Klinta Istvuda svirao na Nišvilu

Apsolutna zvezda prve festivalske večeri ovogodišnjeg "Nišvila" je Kajl Istvud, sin glumca Klinta Istvuda, koji u Nišu nastupa sa svojim bendom. Stjepku Gutu biće uručena nagrada za životno delo

  • 4

Nastupom niškog etno-džez benda Kafe Bal večeras u niškoj Tvrđavi počinje glavni program ovogodišnjeg Nišvila. Do 18. avgusta, kada se festival završava, nastupiće više od 500 muzičara iz celog sveta, među kojima i neke od najvećih džez legendi današnjice.

Apsolutna zvezda prve festivalske večeri je Kajl Istvud, sin junaka špageta vesterna Klinta Istvuda, koji je u Niš došao sa svojim bendom. Četrdesetjednogodišnji Istvud senior pokazao je da je od oca nasledio talenat, ali i šarm, jer su ga odmah po ulasku u salu za pres konferencije pojurile brojne obožavateljke. Istvud se džentlmenski zahvalio na dočeku i pohvalno izrazio o Nišu i Srbiji, gde je prvi put u životu.

- Kao jednogodišnjak bio sam sa ocem na snimanju u Hrvatskoj, a sada sam prvi put u Srbiji i ono što vidim jako mi se sviđa - rekao je Istvud mlađi.

Kajl već osam godina živi i radi u Parizu, jer je ovo grad idealan za sve umetnike, pogotovo muzičare.

- U Parizu osećate razne muzičke uticaje, od Evrope do severne i istočne Afrike. A ja sam takav, volim da slušam raznu muziku i od svega da uzmem najbolje – kazao je Istvud i otkrio da će se Nišlijama predstaviti svojim i autorskim kompozicijama članova svog benda, obradama svetski poznatih džez numera, ali i filmskom muzikom.

Istvud je poznat kao kompozitor muzike mnogih filmova svoga oca, uključujući i muzički predložak za „Pisma sa Ivo Džime", čime se, kako je istakao, posebno ponosi. Istvud senior će u očevo ime primiti i nagradu za promociju džeza „Car Konstantin" koja mu je dodeljena za zasluge u promociji džeza.

Večeras nastupaju i Elmhurst Koledž Big Bend, koji čine studenti džez odseka istoimenog američkog univerziteta. Njihov specijalni gost biće trubač Stjepko Gut, kojem će biti uručena nagrada za životno delo. Prvo festivalsko veče nastavlja se nastupom Rej Gelata i njegovog benda "The Giants".

Da je reč o zvezdi svetskog formata govori i to što su svojevremeno otvorili koncert Robija Vilijamsa, svirali na svadbi Pola Makartnija, ali i na privatnim zabavama kraljice Elizabete.

Nekadašnji pevač kultnog američkog ritam i bluz sastava Tower of Power – Hjubert Tubs nastupiće sa svojim internacionalnim sastavom Blues and Soul Revue. Tubs je snimao i nastupao sa mnogim svetski poznatim soul, rok i džez muzičarima: Santana, Rolling Stones, Kenny G, The Temptations... Specijalni gost njegovog benda za ovu priliku je američki saksofonista Stiv Huks.

Prvo veče "Nišvila" zatvoriće Vasil Hadžimanov bend koji će, između ostalog, promovisati peti studijski album "Can you dig it ".

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovanka

    15. avgust 2013 | 22:41

    Junior, a ne senior kako uporno pišete i nije Klint Istvud poznat samo po spageti vesternima već i kao Oskarom nagrađivan režiser!

  • Miko

    15. avgust 2013 | 23:03

    Bravo za Nisvil (cudo da ste opstali i niste se preselili) ... Svako vam dobro i trajali jos mnogo vekova, u Niš.

  • Shonez

    15. avgust 2013 | 23:51

    Nisu ga pojurile obožavateljke. Nego sponzoruše.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA