Srbija kupuje nevidljivi MIG

Ove jeseni naši piloti mogli bi da lete "nevidljivim" borbenim avionima ukoliko se rukovodstva Srbije i Rusije dogovore o uslovima kredita za kupovinu MiG-29M2

  • 29

Ako se srpsko i rusko rukovodstvo ove jeseni dogovore o uslovima kredita za kupovinu aviona MiG-29M2 i raketnih PVO-sistema S-300, Srbija će u bližoj budućnosti dobiti "nevidljivi" višefunkcionalni borbeni avion.

Kako pišu "Novosti", MiG-ovi o kojima se pregovara su napravljeni od kompozitnih materijala i prekriveni su slojem koji ih čini teže primetnim za protivničke radare. Koliko će srpski piloti čekati na njih, zavisi od toga kada će biti dogovoren kredit i kada će MiG dobiti avans.

Generalni direktor ruske korporacije za proizvodnju aviona MiG Sergej Korotkov (54) rekao je da ruski nov avion, pored toga što je znatno jeftiniji, u odnosu na konkurente ima nekoliko prednosti. Pre svega, to je moderan višenamenski avion na koji će se vrlo brzo priviknuti srpski piloti, jer su leteli na starim MiG-ovima 29.

- MiG-29M2 može uspešno da gađa ne samo protivnike u vazduhu, već i ciljeve na zemlji i vodi. Može da poleti ili da sleti i na asfaltni put i da leti u svim vremenskim uslovima. Može da bude jednosed ili dvosed. Ako je kabina za jednog pilota, može se staviti dopunski rezervoar za gorivo. Ako su dva pilota, drugi može da bude instruktor ili operator - tvrdi Korotkov.

On je objasnio da su MiG-29M2 i MiG-35, koji je najnoviji model, isti avion - MiG-35 je naziv za domaćeg kupca, rusku armiju, a MiG-29M2 je izvozna varijanta.

On je podsetio da na MiG-29 lete piloti iz 29 zemalja, a imaju ga čak i Amerikanci, koji ga koriste za obuku svojih pilota.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbenda

    16. avgust 2013 | 08:35

    Naprotiv, trebaju nam i avioni i S 300. Kad imamo vojnu moc, drugacije ce pokrajne i jos neki delovi Srbije razmisljati o nsailnom ocepljenju i formiranju ilegalnih vojnih formacija. Takodje ce nasa rec imati vecu tezinu kad nesto hocemo, ili necemo. Niko se nece usuditi da tek tako izvrsi agresiju na vojnu silu. Da smo za vreme bombardovsnja imali tu tehniku, bombardovanja ne bi ni bilo, ovako su osetili slabog protivnika bez saveznika a su se malo poigrali.

  • Vlada

    16. avgust 2013 | 01:55

    platice ga nevidljivim parama

  • filipj

    16. avgust 2013 | 01:09

    pa nasi vec lete u nevidljivim avionima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA