Second hand radnje se otvaraju širom Srbije

U našoj zemlji trend kupovine polovne odeće počeo je tokom ratnih devedesetih, a svoj vrhunac dostigao ovog proleća. Garderoba u ovakvim radnjama najčešće je uvozna i nabavlja se iz EU, a najviše iz Francuske, Nemačke i Italije

  • 12

Slaba i neredovna primanja, nemaština i nizak standrad učinili su da se Srbi sve više oblače u radnjama polovne odeće. Popularnost ovih radnji gotovo da je zamenila popularnost "Kineza" kod kojih smo na početku krize počeli da kupujemo jeftinu garderobu.

Iako su "Second hand" radnje u svetu popularne godinama, u našoj zemlji ovaj tip radnji zaživeo je tokom ratnih devedesetih, a čini se da je svoj vrhunac dostigao upravo ovog proleća. Garderoba u ovakvim radnjama najčešće je uvozna i nabavlja se iz evropskih zemalja, pri čemu su najviše zastupljene Francuska, Nemačka i Italija.

- Robu nabavljamo na veliko iz Nemačke. Tamo je prikuplja jedna organizacija koja zapravo odeću skuplja za nemački Crveni krst. Deo odeće koju ljudi donesu njima, oni daju Crvenim krstu, a drugi deo prodaju raznim zemljama, i na taj način ona dolazi do nas - kaže M. I., prodavačica u jednoj ovakvoj radnji na Čukarici.

Da je ovaj vid oblačenja sve popularniji svedoče i reči prodavačice koja kaže da se u nabavku ide svaki drugi-treći dan.

- Zanimljivo je da se kod nas ne oblače samo siromašni ljudi, već i dobrostojeći. Recimo, jedan advokat kod nas redovno kupuje košullje. Razlog je što u Srbiji i nemate gde da kupite kvalitetnu odeću poznatih marki. Ono što se u našoj zemlji prodaje namenjeno je našem tržištu, a ne zapadnom. Odeća koju mi prodajemo, u ovakvim radnjama, namenjena je zapadnom tržištu i znatno je kvalitetnija - kaže M. I.

Ona objašnjava i da se kod nje u radnji mogu pronaći neke od najpoznatijih svetskih marki (Zara, Armani, Meks,..)  i to za najviše 1.000 dinara. Jedino što prelazi ovu cifru, i to tek za po neku stotinu, jesu jakne, i po neki muški sako. Sve ostalo košta najviše do jedne "crvene".

Srbija je preplavljena "Second hand" radnjama

Koliko je ovakvih radnji u Srbiji? Iz Agencije za privredne registre kažu da u celoj Srbiji postoji 29 aktivnih privrednih subjekata koji u nazivu imaju “SECOND HAND”, ali da ta brojka ne ukazuje na realno stanje jer postoji jako mnogo radnji koje nisu registrovane kao "second hand", ali prodaju tu vrstu odeće.

Nezvanični podaci govore o tome da se svakog meseca u našoj zemlji otvori 300 ovakvih radnji, dok se svakog dana zatvori po jedna. Takođe, zanimljivo je da se Niš smatra gradom "second handa" jer ima 200 ovakvih radnji.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    21. septembar 2013 | 09:35

    Ja sam bio u second hand i mogu da kazem da ima puno robe sa etiketom, sto znaci da nije koriscena. Ima svacega naravno, moze da se kupi dobra garderoba, ali se ne moze reci da je jeftino...

  • Jokica

    21. septembar 2013 | 10:02

    To je jedan od neslavnih pokazatelja gde smo i sto je jos gore,kuda idemo?! Bruka i sramota da se toliko ide na unistenje ovog naroda.Domace fabrike tekstila unistene,radnici pootpustani i udareni katanci na najuspesnije proizvodne pogone.Uvozi se bofl roba,puna formaldehida i drugih teskih otrova koju niko ne deklarise i ne kontrolise,a sad povrh svega i Second Hand smece!Zgrozena sam koliko smo otisli u propast,da srednju klasu toliko srozamo i dovedemo da ceprka po krpama uvezenim iz tzv."Evrope"!Geografski,kulturoloski smo odveka Evropa,samo su nam olosi zamazali oci ulaskom u EU.Sad im je to parafraza za sve sto cine ovom narodu.Tome idu svi napori,nekom imaginarnom cilju samom po sebi.Umesto toga,boljw da se latimo posla i pokretanja sopstvene proizvodnje!Da ima volje,bilo bi i nacina.

  • beast from the east

    21. septembar 2013 | 09:25

    Ne mora biti u startu losa. U Srbiji je takav paradoks da je isti prodavac jeftiniji u Madjarskoj nego kod nas. Kupujemo polovne automobile, sto ne bih smo i odecu. Mada, kakav je to crveni krst koji prodaje tudju pomoc?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA