Euleks otvorio istragu o pokolju u zatvoru Dubrava

U masakru koji se dogodio u maju 1999. godine ubijeno je oko 130 zatvorenika, a ovu istragu pokreću zajedno srsko i tužilaštvo Euleksa

  • 3

Euleksovi tužioci pokrenuli su istragu o pokolju koji se 1999. godine dogodio u zatvoru Dubrava i u kojem je stradalo oko 130 albanskih zatvorenika.

Kako je objavljeno na sajtu "BalkanInsight", misija vladavine EU na Kosovu u petak je saopštila da je u saradnji sa Tužilaštvom iz Beograda otvorena istraga o pokolju počinjenom za vreme rata u tom zatvoru. Euleksov portparol Bljerim Krasnići potvrdio je za BIRN da, "što se tiče preliminarne istrage, postoji saradnja Euleksovih tužilaca i njihovih kolega iz Srbije".

Kosovski Albanac Sali Bitići jedan je od zatvorenika koji su preživeli streljanje u Dubravi. On je za BIRN rekao da je prvo NATO napao zatvor, izazvavši brojna stradanja, i da je tada zatvorenicima rečeno da će biti prebačeni u drugi zatvor autobusima, ali su umesto toga napadnuti:

- Nekoliko minuta su tela zatvorenika zasipana mecima iz automatskih pušaka, bombama i ručnim granatama. Pošto sam bio u četvrtom redu, prva tri reda tela su pala na mene. Dve bombe ili ručne granate su bačene na gomilu tela na meni, dok su oko mene jaukali ranjeni.

Kako podseća BIRN, masakr u zatvoru na severozapadu Kosova počinjen je u maju 1999. godine. Pretpotavlja se da su srpske snage bezbednosti ubile između 90 i 130 zatvorenika, dok je njih oko 200 teško ranjeno.

(Telegraf.rs / Izvor: balkaninsight.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemam reci

    16. avgust 2013 | 18:59

    Taj zlocin ce da rese ali zlocin nad decom, kosacima i trgovinu organima ce da zaborave!

  • boban

    17. avgust 2013 | 08:16

    Istina je veoma prosta: nato je bombardovao zatvor a ostali preziveli(mahom siptarski teroristi) su pokusali to da iskoriste i pokusali da pobegnu! Na zatvorskoj ogradi je ubijeno oko 35 coveka od kojih su i 5 roma,dva goranca i dva srbina. Ps.vodja smene zatvora Dubrava koji je radio tog dana

  • šumadinac

    17. avgust 2013 | 09:58

    šta je sa zločinima koji su albanci izvršili nad srbima nema dokaza a? a ovamo mahom teroriste proglašavaju žrtvama ma dokle tako j... m ti evroameričku demokratiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA