Iz uvoza stiže najgore meso na srpske trpeze!

Nezamislivo je napraviti kobasice bez leda, surutke, začina, konzervansa, pojačivača ukusa, uz dodatak mesa koji često ne prelazi petnaestak odsto smese

  • 12

Meso koje se uvozi u Srbiju bezbedno je po zdravlje, ali reč je o najlošijim kategorijama mesa, koja se stavljaju u proizvode od mesa. Novi Pravilnik o deklarisanju hrane, koji će pomoći potrošačima pri odabiru vrste namirnica, trebalo bi da stupi na snagu u septembru.

Zbog visokih cena smanjena je kupovina svežeg mesa, ali je zato povećana tražnja za manje kvalitetnim i jeftinijim prerađevinama. U viršlama, polutrajnim kobasicama, mesnim konzervama, paštetama, uglavnom je, tvrde stručnjaci, nekvalitetno meso iz uvoza.

U modernim fabrikama mesa, mašine prave usitnjenu masu, u kojoj je, bez detaljnog laboratorijskog pregleda, skoro nemoguće utvrditi kakvog je sastava smesa koja se koristi za punjenje, recimo, jeftinijih kobasica. Da bi ostvarile što veću zaradu, fabrike često uvoze zamrznuto meso četvrte i pete kategorije.

Pravilnik o deklarisanju hrane, koji bi najesen trebalo da stupi na snagu, omogućiće potrošačima da se lakše odluče koju vrstu namirnica da stave u potrošačku korpu.

Milan Baltić sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu kaže da je meso koje se uvozi u Srbiju bezbedno po zdravlje potrošača.

- Međutim, uvoze se najlošije kategorije mesa i to pre svega, mehanički separatisano meso živine, dobijeno od najlošijih delova trupa živine, zatim uvoze se svinjske glave i svinjska koža. Sve to ugrađuju u proizvode od mesa - kaže Baltić.

Smrznuto meso najčešće stiže iz Zapadne Evrope i obavezno ima potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti.

- To meso već prati sertifikat o kvalitetu, ali se ovde isto kontroliše, kontrolišu ga naše nacionalne laboratorije - kaže Zorica Novaković iz Uprave za veterinu.

Zaposleni u industriji mesa ne mogu da uvezu zamrznuto meso koje je čuvano u hladnjači duže od pola godine, tvrde u Upravi za veterinu. Za proizvodnju skupljih mesnih prerađevina koristi se najčešće smrznuto svinjsko meso druge i treće kategorije.

- Meso iz uvoza koristimo za mesne prerađevine. Sa naše farme i iz uslužnog tova se koristi za zadovoljenje potreba u svežem mesu u Srbiji, jedan deo koristimo za mesne prerađevine - kaže Slobodan Vasilić iz "Neoplante".

Receptura za proizvodnju sirovina za prerađevine je toliko razrađena da je maltene nezamislivo napraviti kratkotrajne kobasice bez sojinog brašna, mleka u prahu, leda, surutke, začina, nekoliko vrsta konzervansa, stabilizatora, pojačivača ukusa, uz dodatak mesa koji često ne prelazi petnaestak odsto smese.

Svaki od tih sastojaka je daleko jeftiniji od bilo koje kategorije mesa, pa su i cene tih proizvoda pristupačnije.

- Kako kupci mogu da budu sigurni u ono što jedu kada ni lupom ne možete da pročitate deklaraciju koja je nalepljena na proizvodima. Najnekvalitetnije su paštete, viršle, pariske kobasice - navodi Nada Vida iz Saveta potrošača.

RTS saznaje da za otprilike mesec dana na snagu stupa nov Pravilnik o deklarisanju životnih namirnica.

Proizvođači će tako morati da napišu sastav proizvoda, njegovu hranljivu vrednost i to vidljivim slovima kako potrošač ne bi morao da koristi lupu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • србија

    17. avgust 2013 | 12:40

    @mia Lupas na pamet... Cisto da si nesto napisala... Lidl ni pod kakvim kriterijima ne koristi losije proizvode od onih sto ih skuplje prodaju... Al tebi je lepo da pljujes bez da imas pojma o materiji... Obicni kupac vidi ambalazu od kartona i konta e mora da je los kvalitet... Boze budalastina... Bolje nemoj nista da pises kad vec pojma nemas

  • srbin

    17. avgust 2013 | 11:32

    Tako i treba kad necemo nase da jedemo

  • стрептомицин

    17. avgust 2013 | 11:49

    То су ваши Тајкуни који су вам узор и чијем богатству се дивите, а стечено је тако што ви купујете западно смеће које у матичној земљи мора да униште. Тако и треба за такав народ. Ја својом куповином подстичем домаћег сељака и привредника а ви?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA