Junaci Ivankovačke bitke proterani iz Srbije!

Pored Stevana Sinđelića u bici su se posebno istakli Milenko Stojković i Petar Dobrnjac, koji su zbog neslaganja s Karađorđem proterani iz Srbije

  • 1

Sutra se navršava 208 godina od čuvene bitke na Ivankovcu,u kojoj su se srpski ustanici po prvi put sukobili sa turskom carskom vojskom i odneli nadmoćnu pobedu. U ovoj bici, odigranoj 18. avgusta 1805. godine na brdu Ivankovac kod Ćuprije, uz Stevana Sinđelića, posebno su se istakle braničevske vojvode Milenko Stojković (1769-1831) iz Kličevca i Petar Todorović Dobrnjac (1771-1828) iz Dobrnja.

Svoju hrabrost iskazali su ratovanjem protiv Turaka, a svoju buntovnost suprotstavljanjem vođi Prvog srpskog ustanka, Karađorđu, što su kasnije platili proterivanjem iz zemlje.

Milenko Stojković, poznati braničevski trgovac, na sebe je skrenuo pažnju upravo u borbi na Ivankovcu, jer je, zajedno sa Dobrnjcem i Sinđelićem, pobedio tursku vojsku Hafiz-paše, što je ustanicima donelo veliku moralnu satisfakciju.

Vojvoda Milenko, jedan od najzaslužnijih za ostvarenje državne nezavisnosti Srbije, krajem 1801. godine, kada su dahije počele "seču knezova", odmah se iz Požarevca vratio u rodno selo, kako bi okupio vojnike za dizanje ustanka. Ubrzo se našao na čelu pokreta koji se razvio u Požarevačkoj nahiji, najvećoj u Beogradskom pašaluku.

Zbog sukoba sa Karađorđem oko političkih pitanja, kasnije je odbio mesto popečitelja inostranih dela, jer nije hteo da od vojvode postane činovnik. Skupština ga je za kaznu proterala iz Srbije, koju je napustio 1811. godine i otišao u Rusiju, gde je 20 godina kasnije umro na Krimu.

Dve godine pre Stojkovića, iz Srbije je proteran i Petar Dobrnjac, takođe zbog neslaganja sa Karađorđem. I on je za zemlju izgnanstva izabrao Rusiju, u kojoj je i preminuo 1828. godine.

 

Iz Srbije je otišao i Petrov mlađi brat Stevan, jer je 1821. učestvovao u neuspešnoj "Abdulinoj buni" protiv knjaza Miloša Obrenovića. Zbog toga je ogorčeni knjaz zapalio crkvu u Dobrnju, rasprodao svu imovinu braće Petra, Stevana i Nikole Dobrnjca, a sve meštane proterao i u njihove kuće uselio Srbe iz Ćuprije, Paraćina i sa Kosmeta.

U spomen na Milenka Stojkovića i Petra Dobrnjca, Požarevljani su po njima nazvali dve ulice i podigli im biste u centru grada, preko puta rodne kuće slikarke Milene Pavlović-Barili i ispred zgrade Višeg suda.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    17. avgust 2013 | 14:21

    Svako pametan koji je imao smelosti da se suprostavi vlasti bio je proteran iz Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA