H&M će u Srbiju doneti više novca

H&M do sada nije došao u Srbiju jer nisu mogli da nađu pravi prostor, ali na našem tržištu imaju ozbiljne planove, kaže direktor ove kuće Karl-Johan Person

  • 15

H&M do sada nije došao u Srbiju jer nisu mogli da nađu pravi prostor, ali na našem tržištu imaju ozbiljne planove, kaže direktor ove kuće Karl-Johan Person.

Person, koji je unuk osnivača kompanije smatra da ova kuća u Srbiju donosi najbolji modni koncept na svetskom tržištu, ali i više novca i više plaćenog poreza.

- Da li jedna modna kompanija može da promeni mnogo stvari u jednoj zemlji, verovatno ne može u velikoj meri. Ali mi otvaramo nova radna mesta, oni plaćaju porez, mi plaćamo porez. U Švedskoj smo jedan od najvećih poreskih platiša, što je očigledno sjajna stvar za zemlju - rekao je Person komentarišući dolazak H&M-a u Srbiju.

Iako vodi jednu od najvećih svetskih kompanija u oblasti prodaje i proizvodnji odeće, Person je jednostavan i neposredan čovek. Većinu njegove garderobe čini odeća iz H&M-a, koja je poznata po niskim cenama uprkos visokom kvalitetu.

Person govori da to nije bila ideja od početka.

- Kada je moj deda osnovao kompaniju 1947. godine, putovao je dosta po SAD i bavio se raznim poslovima. Prodavao je sir, a mi ga danas ne prodajemo. Zatim je prodavao olovke i satove, pa tek onda je ušao u modu. Prvo je prodavao jeftine haljine, a kasnije je kao cilj uveo i visok kvalitet. Naravno, danas prodajemo i odeću za muškarce i decu".

Govoreći o svojoj kompaniji, Person kaže da je H&M ima mentalitet male kompanije iako su prisutni u 49 zemalja. Kaže da pomalo podsećaju na startap firmu, da je kompanija neformalna i da svi zajedno jedu u kantini.

U H&M-u je profit ravnopravno raspoređen među svim zaposlenima, bez obzira na godine, pol ili položaj. Suština uspešnog posla je, kako kaže, da se okružite pametnim i iskrenim ljudima i da se fokusirate na mušterije.

- Kada pogledam sebe i kolege, jasne su mi dve stvari: Morate da imate dobre poslovne rezultate, da postavite ciljeve i da procenite da li možete da ih postignete. Ali morate i da poštujete vrednosti, da budete timski igrač, da budete iskreni, da puno radite, da se dobro odnosite prema ljudima.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic novac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Jaaa

    17. avgust 2013 | 15:13

    Sad gledajte da nabijete cene i da nam poturate najgoru robu, kao po obicaju

  • Rt

    17. avgust 2013 | 15:58

    Zivim u Svedskoj. Ne nadajte se nekom kvalitetu. Uglavnom sintetika. Ali jeftino i moderno.

  • heisenberg

    17. avgust 2013 | 15:04

    ceo bg ce nositi stvari h&m-a... h&m postsce newyorker

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA