RFZO: Na lečenje u inostranstvo i odrasli (VIDEO)

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić kaže da je transplatacija, zapravo, bila oduvek moguća, ali da RFZO nije imao obezbeđene dve važne pretpostavke: pravnu i finansijsku

  • 1

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kažu da će svim građanima biti omogućena transplatacija srca u inostranstvu o trošku države. Nakon što je izmenjen pravilnik o lečenju, put u Beč čeka i Anitu Balaž,  koja mora na lečenje i transplataciju srca i pluća.

Majka male Anite rekla je za B92 da joj je drago i zbog Anite, ali i zbog druge dece, da njihovi roditelji imaju lakši put da odvedu svoju decu na lečenje.

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić je, gostujući ovim povodom u Vestima TV B92, rekao je da je izuzetno srećan zbog ove odluke.

- Uložio sam maksimalni lični napor, kao i moji saradnici. Mogao je gospodin poslanik da to pokrene i pre, mogla je javnost da pobedi i ranije - kaže Babić - Ali, važna je ova odluka. Rečeno je da (Anita Balaž) može na operaciju do kraja godine, ali ona može i do kraja sledeće nedelje da ode na to putovanje, nakon konzilijarnih pregleda austrijskog specijaliste. Neće biti nikakvih administrativnih prepreka - kaže Babić.

On naglašava da ova odluka ne važi samo za decu, već da će se transplatacija o trošku države vršiti i za odrasle.

- Moramo svima ukazati jednaku pomoć u pružanju ove usluge.

On kaže da je transplatacija, zapravo, bila oduvek moguća, ali da "mi nismo imali obezbeđene dve vrlo važne pretpostavke: Pravna i finansijska: RFZO je devastiran. Njemu firme duguju 860 miliona evra, 88 milijardi dinara. To je ogroman dug. Od toga je 35 milijardi nenaplativo potraživanje - dakle, firme koje su bankrotirale. Pet milijardi dinara duguju javna preduzeća. Prethodna vlada nije insistirala na finansijskoj disciplini. To je neophodno. Mi moramo uvesti obavezu plaćanja doprinosa, jer se Fond finansira isključivo iz doprinosa".

On je dodao da u "sadašnjim uslovima veruje da to idem malo bolje, odnosno bitno bolje". "Ali, još ne toliko da bismo bili zadovoljni".

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA