Čedomorka iz Kruševca na psihijatrijskom posmatranju

Aleksandra J. (33), iz kruševačkog sela Crkvine, koja se sumnjiči da je ubila svoje dvoje novorođenčadi, zadržana je na posmatranju u Psihijatrijskoj bolnici

  • 0

Aleksandra J. (33), iz kruševačkog sela Crkvine, koja se sumnjiči da je ubila svoje dvoje novorođenčadi, zadržana je na posmatranju u Psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici, potvrdila je za Telegraf.rs Albina Stanojević, direktor ove zdravstvene ustanove.

- Ona je na prijemu bila jako uznemirena, plačljiva pa smo joj dali terapiju za smirenje. Ovde će ostati dok se na osnovu sudskog naloga ne sprovede veštačenje njenog duševnog stanja, kako bi se utvrdilo da li je bila u stanju da shvati značaj svojih postupaka - objasnila je Stanojevićeva.

Zadatak lekara Psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici, kako je objasnila direktorka, je da utvrde da li kod nje postoji neka psihijatrijska bolest ili je porođaj bio okidač da se kod nje ispolji patološko stanje.

- Moguće je da ovakvo ponašanje bude posledica postpartalne psihoze, radi se o poremećaju koji nastaje aktom rađanja, usled gubitka krvi, malaksalosti i opšteg stanja porodilje. To fiziološko dešavanje može da dovede do kratkotrajnog poremećaja svesti u vidu konfuznosti i zaboravnosti - precizira direktorka bolnice.

Stanojevićka dodaje da postoje tipovi osoba koje su sklone ubijanju potomstva.

- Uglavnom su to osobe zaostale u duševnom razvoju, zatim edukativno zapuštene žene iz primitivnih sredina. Motivi za ovaj čin mogu da budu socijalni, moralni, ekonomski.... Najčešće su u pitanju neplanirane ili trudnoće koje su rezultat silovanja ili materijalna oskudica. Šta je tačno navelo ovu ženu na čedomorstvo biće utvrdjeno u toku sudskog postupka – ističe direktorka Stanojević.

Aleksandru su prijavile komšije kojima je bilo sumnjivo što nakon trudnoće nije bilo deteta. Policija je u dvorištu kuće u kojoj živi pronašla dva dečja tela, od kojih je jedno ubijeno pre dve nedelje a drugo pre godinu dana.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA