Žene u Zimbabveu žive 42 godine, u Japanu 86!

Dužina životnog veka zavisi od stepena ekonomskog i socijalnog blagostanja, a jaz između bolje stojećeg i socijalno ugroženijeg stanovništva sve je veći

  • 0

Dužina životnog veka zavisi od stepena ekonomskog i socijalnog blagostanja, a jaz između bolje stojećeg i socijalno ugroženijeg stanovništva sve je veći, ocenjeno je na evropskom forumu Alpbah, u istoimenom austrijskom mestu.

Ser Majkl Marmot, šef britanskog Instituta za ravnopravnost u zdravstvu, apelovao je na smanjenje socijalnih nejednakosti, jer su one značajan faktor nejednakosti u vezi sa zdravljem.

- Izradili smo izveštaj za evropsku kancelariju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i utvrdili da jedna žena u Zimbabveu u proseku živi oko 42 godine, a jedna Japanka 86 godine. To je razlika od 44 godine. Mišljenja smo da bi, u roku od jedne generacije, tu razliku trebalo ukloniti - poručio je on.

Marmot je ocenio da bi uz sto milijardi dolara mogla, na primer, situacija biti poboljšana u getoima, u kojima širom sveta živi milijardu ljudi. On je ukazao da je novcem kojim su spasavane banke mogla ljudima u svetu biti obezbeđena voda.

- Posedujemo sredstva i znanje, ali je pitanje da li imamo i volju - ocenio je britanski epidemiolog. Naučna istraživanja, kako je dodao, jasno pokazuju da zdravlje zavisi od socijalnog statusa. On je rekao da se, na primer, stopa smrtnosti i godine proživljene u lošem zdravstvenom stanju, razlikuju i između Španije i Švedske, odnosno Mađarske.

Prema mišljenju Marmota bez fer društva nemoguće je obezbediti zdravlje i blagostanje jedne zemlje. "Potreban nam je svet u kojem će se ozbiljno shvatiti socijalna pravda“, poručio je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA