• 14

Za pola godine u Srbiji noćilo 872.276 stranaca, u Hrvatskoj u 2012. - 70 miliona noćenja!

Omiljena mesta turista u Beogradu su Skadarlija, Hram Svetog Save, Dedinje, Botanička bašta, Knez Mihailova, Kalemegdan, Saborna crkva i Avala. Strani gosti vole da vide i Niš, Kopaonik i Zlatibor

  • 14

U prvih šest meseci ove godine u Srbiji je zabeleženo 872.276 noćenja stranaca, što je za 7,1 odsto više nego u istom periodu 2012. godine!
Ukupno u prošloj godini stranci su u našoj zemlji ostvarili ravno 1.796.217. noćenja. Očekuje se da će ove godine biti 2 miliona noćenja u zemlji.

Najviše su u goste dolazili građani Bosne i Hercegovine - 74.956, Crne Gore - 64.618 i Slovenije - 60.371. Doputovalo je i dosta Rusa (53.088) i Hrvata (45.534). Posetilo nas je i 46.369 Nemaca, 31.200 Makedonaca i 30.969 Bugara.
Manje nego u istom periodu prošle godine u Srbiju su dolazili građani Austrije, Italije, Belgije, Danske, Norveške.

Profil današnjeg turiste se dosta razlikuje, podjednako dolaze i mladi i oni koji su malo stariji.
U grad na ušću dveju reka, neretko se stiže preko reka. Prošle godine je zabeleženo da je kroz luku Beograd prošlo je 59.000 ljudi, a očekuje se da se taj broj ove godine poveća za 20 odsto.
Svi koji dođu u Beograd, kažu da ih podseća na Amsterdam, a najviše vole da posete: Skadarliju, Hram Svetog Save, Dedinje, Botaničku baštu, Knez Mihailovu, Kalemegdan, Sabornu crkvu i Avalu.
Najviše je interesovanja za razgledanje Beograda iz autobusa, gde se turistima pruža prilika da vide Generalštab, Narodnu skupštinu, Muzej 25. maj, Slaviju, Milošev konak...

Veliko interesovanje svakako vlada i za vreme festivala Egzit u Novom Sadu i Bir festa u Beogradu.
Naša tradicionalana jela su neizbežna, obično se poseti i neki od restorana sa domaćom i stranom kuhinjom.
Stranci vole da na Kalemegdanu kupe suvenir, dok novinari koji prvi put dođu u Srbiju, često odu do Titovog groba.
Strani turisti vole da vide i Niš, Kopaonik i Zlatibor.
Iako u Srbiji iz godine u godinu raste broj noćenja, ta cifra je još uvek skromna. Poređenja radi, Hrvatska, koja ima more i daleko razvijeniji turizam, prošle godine je imala čak 70 miliona noćenja.
(Lj. Vujović / N. Sekulić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomo

    Ironicaru, ti si poremecen. Jadran je hrvatski od stoljeća 7. Kakav Tito. Pa oduzeta nam je Boka di su 90% katoličke crkve. Ne zove se slučajno zaljevom hrvatskih svetaca. Treba nešto i pročitati a ne se samo hraniti mitologijom. Vi ste u stvari jedan nesretan narod.

  • ироничар

    SAMO NA KRATKO: tito im dao more, nama oduzeo druge teritorije.. i naši to sve prihvatili pre više od 60 godina.. šta više pričati? ... drugo... ovi "nemci, austrijanci" itd... to su 90% Srbi koji tamo žive... i ovi "hrvati, bosanci" su takođe 90% Srbi naravno... dijaspora naša ipak najviše donosi Srbiji.. a Srbija toliko malo radi i pazi na nas (jer i ja sam izvan Srbije rođen odnosno izvan srpskih zemalja .. npr.. u austriji srbi drugi po broju stanovnika - više od 350.000 naših a ne bi srbija se malo založila da budemo manjina gledajući da tamo žive i srbi od 17. veka itd...)... Nemamo turizam kad se samo reklamira Beograd... a toliko lepe prirode za oči odmorit svuda okolo.. treba sve da se reklamira.

  • Chedomir

    Madjari i Austrijanci nemaju more, a razbijaju u turizmu. Kapitalna ulaganja u luksuzne objekte se uvek isplati. Dubai je primer sadašnjice.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima