ZA SAMO 5 DANA: 30.000 sirijskih Kurda prebeglo u Irak!

Sirijci su počeli da pristižu u oblast Kurdistana na severu Iraka u prošli četvrtak, iskorivstivši novi most duž uglavnom zatvorene granice, saopštile su UN

  • 1

U masovnom egzodusu je oko 30.000 Sirijaca pobeglo u proteklih pet dana od krvavog građanskog rata u svojoj zemlji u kurdsku oblast na severu Iraka, objavila je danas agencija za izbeglice pri Ujedinjenim nacijama, a preneo AP.

- Danas je oko 3.000 sirijskih izbeglica prešlo granicu, tako da se njihov broj popeo od četvrtka na otprilke 30.000. Poslednji talas povećao broj sirijskih izbeglica u kurdskoj oblasti na oko 195.000 - izjavio je portparol UN agencije Jusef Mahmud.

Sirijci su počeli da pristižu u oblast Kurdistana na severu Iraka u prošli četvrtak, iskorivstivši novi most duž uglavnom zatvorene granice, saopštile su UN, a preneo danas Rojters.

Agencije UN, kurdska regionalna vlada i nevladine organizacije pokušavaju da se nose sa tim prilivom izbeglica, prenose dopisnici. UN su objavile da razlozi nisu potpuno poznati, ali su se proširili sukobi između sirijskih Kurda i antivladinih islamističkih ekstremista, preneo je Bi-Bi-Si.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) saopštio je da je to jedan od najvećih pojedinačnih talasa izbeglica sa kojim je morao da se nosi od pobune protiv vladavine sirijskog predsednika Bašara el Asada koja je počela u martu 2011. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA