ODLAZAK LEGENDE: Umro pisac Mirko Kovač

Pisac Mirko Kovač preminuo je u sedamdeset petoj godini. Njegova dela su prevođena na nemački, francuski, italijanski, engleski, švedski, holandski, poljski, mađarski i duge jezike

  • 1

Poznati jugoslovenski pisac Mirko Kovač preminuo u Rovinju u 75 godini. Kovač je rođen 1938. godine u Petrovićima kod Bileća.

Studirao je u Beogradu, gde je i živeo do početka devedesetih godina, kada se početkom rata na prostoru bivše Jugoslavije preselio u Rovinj, zbog protivljenja politici Slobodana Miloševića.

Ostvario se u krugu najdarovitije generacije srpske i jugoslovenske književnosti druge polovine dvadesetoga veka. Autor je knjiga "Gubilište", "Ruganje s dušom", "Vrata od utrobe", kao i scenarija za filmove "Okupacija u 26 slika", "Pad Italije" i "Duvanski put"Knjiga "Vrata od utrobe" nagrađena je Ninovom nagradom 1979. godine. Sabrana dela Mirka Kovača nedavno su objavljena u 12 tomova. Knjige su mu prevođene na nemački, francuski, italijanski, engleski, švedski, holandski, poljski, mađarski, i duge jezike.

Prema nezvaničnim informacijama, Kovač će biti sahranjen u Rovinju.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • сердар јоле

    21. avgust 2013 | 07:51

    Чија ли је ово легенда, да ми је знат? Наша није!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA