FUKUŠIMA: Iscurelo 300 tona radioaktivne vode!

Japanska Regulatorna agencija za nuklearnu energetiku je najnovije curenje klasifikovala kao incident nivoa 1, što je druga najniža klasifikacija na međunarodnoj skali

  • 1

Operater havarisane japanske nuklearke "Fukušima", kompanija TEPKO, danas je saopštila kako veruje da je oko 300 tona visoko kontaminirane vode iscurelo iz rezervoara za skladištenje radioaktivne vode, koji bi trebalo da sprečavaju curenje te vode izvan postrojenje.

Japanska Regulatorna agencija za nuklearnu energetiku je to najnovije curenje klasifikovala kao incident nivoa 1, što je druga najniža klasifikacija na međunarodnoj skali za curenje radioaktivnog materijala, preneo je Rojters.

To je prvi put da je Japan objavio stepen radijacije nakon što su u martu 2011. usled zemljotresa i cunamija teško oštećena tri reaktora nuklearke "Fukušima Dai-ići", a tada je incident ocenjeno najvišom ocenom sedam.

Japanska agencija Kjodo je objavila da bara kontaminirane vode, koja se formirala u blizini rezervoara, na oko pola metra iznad vode emituje dozu radijacije od 100 milisiverta na sat. To je jednako dopuštenoj granici akumuliranog izlaganja radnika japanskih nuklearki za period od pet godina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA