PROCUREO IZVEŠTAJ: Lekari krivi za smrt bebe u GAK-u

Beba porodice Branković umrla je na porođaju zbog propusta lekara, navodi se u izveštaju spoljnog nadzora GAK "Narodni front". Beba koja je mrtvorođena mogla je da bude živa da je carski rez izvršen dan ranije

  • 6

Beba porodice Branković umrla je zbog propusta lekara, objavio je B92 pozivajući se na delove izveštaja spoljnog nadzora rada GAK "Narodni front" Nalaz spoljnog stručnog nadzora je GAK-u prosledio Institut za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut. U GAK-u tek treba da se izjasne o njemu.

Podsetimo, prethodno je i Unutrašnja kontrola u GAK utvrdila propuste u vođenju ove trudnoće. Analizirajući sve detalje o vođenju blizanačke trudnoće pacijentkinje Branislave Branković, spoljna stručna kontrola, koju su obavili profesori Kliničkog centra Vojvodine i Kliničkog centra Srbije, utvrdila je da bi beba koja je mrtvorođena 29. jula u GAK mogla biti živa da je carski rez izvršen dan ranije.

- Oba su ploda do 28.07.2013. u 7 sati još bila u dobroj kondiciji, te je završavanje trudnoće u toku toga dana moglo rezultovati u rađanju dece slabije kondicije, ali ipak živih - navodi se u izveštaju. Stručna komisija poziva se u izveštaju na obdukcioni nalaz br. 1525 od 07.08.2013, u kojem se navodi da je plod umro zbog nedostatka kiseonika.

- Kako je potvrđeno da je plod umro od  nedostatka kiseonika, jasno je da su CTG zapisi od 28.07.2013. morali pobuditi sumnju na ugroženost ploda. Ordinirajući lekar dr Zagorka Milovanović je morala, ako već nije prepoznala nastupajuću hipoksiju ploda na osnovu CTG zapisa, insistirati na ponavljanju i razjašnjenu istog, jer su oba zapisa toga dana bila daleko od idealnog - utvrdio je spoljni stručni nadzor.

Do smrti bebe došlo je 29. jula u GAK "Narodni front", kada je na porođaju Branislave Branković jedna beba umrla, a druga rođena u teškom stanju.Direktor "Narodnog fronta" Dušan Stanojević prvobitno je rekao da su u ovom slučaju lekari pogrešili, jer su morali prepoznati problem, da bi nekoliko dana kasnije demantovao sam sebe tvrdeći da ništa nije nagoveštavalo da može doći do smrti bebe.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar Arsenijevic

    20. avgust 2013 | 19:11

    Lekari su toliko sujetni i toliko stite jedni druge da je pravo cudo sto je jedan ovakav izvestaj pusten u medije. Ta sujeta je tako snazna da je i gorepomenuti direktor GAK-a povukao svoju istinitu izjavu zarad neke, bezobzirne, lazi! A, dete, ono je, po njihovom poimanju stvari, kolateralna steta (da upotrebim onu glupu definiciju)...

  • Mrki

    20. avgust 2013 | 20:00

    Nama se dogodio isti slucaj u sr.mitrovici,beba nam je umrla njihovom greskom!da je carski rez uradjen dan pre sve bi bilo dobro,jos ne mogu da prezalim i stalno se secam tog nemilog dogadjaja!sve je zataskano od strane bolnice u sr.mitrovici.jednom se mora stati ovome na kraj.ljudski zivot je u pitanju!!!!

  • Ivana Jovic

    20. avgust 2013 | 22:12

    Sramota je da se na ovakav nacin blati ime dr.Milovanovic koja je pre svega jedna veoma savesna i profesionalna zena. Na stotine porodica njenu sliku cuvaju pored ikone jer im je pomogla da dobiju svoj najveci dar u zivotu.Samo oni koji je nisu upoznali mogu tako da govore.Draga Zago,ako procitate ovo znajte da su uz Vas sve vase zenice kojima ste nesebicno pomogli.Molimo Vas da ne posustajete,borite se da pravda izadje na videlo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA