ČOJSTVO: Skupljeni prvi potpisi za Prirodnu Albaniju u Crnoj Gori!

Cilj da svi Albanci žive u zajedničkoj državi nastavlja se potpisivanjem peticije, analitičari upozoravaju da to može dovesti do novih sukoba na području Balkana

  • 52

Kočo Danaj, osnivač pokreta "Prirodna Albanija" i direktor Instituta za regionalne prognoze iz Tirane, ponovo je ustalasao političku scenu u Crnoj Gori i regionu u novom pokušaju promovisanja starog projekta.

Pored medijskih nastupa, pokrenuo je i potpisivanje peticije za ostvarenje tog cilja, na koju su, kako tvrdi, potpise stavili poslanici parlamenata Albanije, Crne Gore, Kosova i Makedonije. U nastupima Kočo Danaj objašnjava da time "žele da izvrše pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi se ostvario cilj da svi Albanci žive u zajedničkoj državi".

Peticija će, između ostalog, biti predata vladama Nemačke, Velike Britanije i Austrije. Potpis na peticiju ne bi bio potpis na dokument koji ugrožava teritorijalni integritet Crne Gore, što bi se tumačilo kao krivično delo za koje je predviđena zatvorska kazna od tri do 15 godina.

Predsednik Građanske inicijative u Crnoj Gori Vaselj Siništaj kaže da nije potpisnik inicijative, ali da ne bi imao ništa protiv da stavi svoj potpis.

-Kao čovek, kao Albanac, kao političar, kada bi neko došao u ime Koča Danaja da mu potpišem peticiju, ja bih potpisao. Iz prostog razloga što on kao iskusni istoričar, kao čovek koji je dugo godina bio savetnik u diplomatiji, ne pokušava nasilno da menja nijednu granicu. Naprotiv, on želi da ispravi neke istorijske nepravde koje su učinjene kroz odluke međunarodnih organizacija - naveo je Siništaj.

On je dodao da dobro zna o čemu govori jer Ustav Crne Gore dopušta da se obraća međunarodnim organizacijama, da odluke međunarodnih sudova i ratifikovane konvencije imaju primat nad domaćim pravom.

- Ako bi sud doneo takvu odluku, ne verujem da bi se bilo ko protivio toj odluci, a hoće li biti, videćemo. Ja sam rekao da je teško ispraviti nešto što nosi pečat velikih sila - rekao je Siništaj.

Dodao je da Crna Gora vodi računa o onome što je zagarantovano Ustavom, i da će se videti da li će to da se poštuje kada su Albanci u pitanju.

Poslanik Force Genci Nimanbegu je rekao da nije potpisao peticiju Danaja i da neće to ni učiniti. On smatra da je u pitanju skretanje pažnje sa stvarnih problema, a da pitanje menjanja granica samo može da nanese štetu svima, pa i Albancima u Crnoj Gori.

U ovom trenutku granice u regionu i Evropi su definisane, i svaka priča oko promene granica povlači za sobom i nagoveštaj novih sukoba i ratova a to nikome ne ide u prilog. To je van interesa svih na Balkanu, gde svi žele da se što pre integrišu u Evropu - zaključio je Nimanbegu.

Analitičar iz Prištine Beljulj Bećaj kaže da projekat Prirodne Albanije ima jako malu podršku na Kosovu, među građanima i političkim partijama. Po njemu je mnogo bliži projekat ujedinjenja svih Albanaca kroz ulazak u EU svih država u kojima Albanci žive.

Projekat koji je profesor Kočo Danaj pokrenuo 2010. godine afirmiše granice predviđene aktom od pre jednog veka, na Skupštini u Valoni 28. novembra 1912. godine. Protivi se izrazu „Velika Albanija“ jer iz Prirodne Albanije isključuje Preševo, Bujanovac, Vitinu, Kačanik, Kumanovo i formira četiri prefekture na Kosovu, a ne obuhvata ni Mitrovicu i sever Kosova.

(Telegraf.rs / Izvor:slobodnaevropa.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    21. avgust 2013 | 16:13

    Prirodna Albanija? Sto da ne..Tamo negde u Africi...

  • Marko

    21. avgust 2013 | 16:23

    Ееее моја браћо Црногорци,кренули ови баксузи,водите рачуна,а ви признали Косово нашу свету земљу,страшно!

  • Rale

    21. avgust 2013 | 16:23

    Trazili ste, gledajte. Doslo vreme da se naplati izglasana nezavisnost. DOBRO VAM UCINJELO!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA