SIROTINJA BEZ HRANE: Zatvaraju narodne kuhinje

Zbog besparice sve više narodnih kuhinja se zatvara uprkos činjenici da u Srbiji 100.000 ljudi živi ispod granice siromaštva i da je mnogima to bio jedini obrok

  • 6

Zbog krize sve veći broj narodnih kuhinja jedva opstaje, a nekima preti zatvaranje. U Nišu je 5.300 siromašnih ostalo bez obroka usled manjka novca u budžetu.

U ovom gradu, kako su nadležni nedavno i najavili, narodna kuhinja je zatvorena zbog nedostatka novca u lokalnom budžetu. Oko 5.300 najsiromašnijih Nišlija ostalo je bez jedinog dnevnog obroka.

Jako loša situacija je i u Kuršumliji, gde je, po rečima predsednika tamošnjeg Crvenog krsta Milomira Nikolića, pitanje trenutka kad će najsiromašniji ostati bez hrane.

- Imamo 950 korisnika, što je 10 odsto svih građana Kuršumlije. Dece do 14 godina je 250. Ostalo su stari, nemoćni, invalidi... Problemi traju već godinu dana, kada je iznos koji nam daje opština prvo smanjen, a od jula ne dobijamo ništa - kaže Nikolić.

Neizvesna je i sudbina zajedničke kuhinje u Sremskim Karlovcima, gde se obroci ne spremaju još od 1. marta. Prethodnih meseci bilo je pitanje i da li će ponovo raditi narodna kuhinja u Adi, u kojoj se hrani oko 100 najsiromašnijih.

- U 24 narodne kuhinje u pokrajini hrani se oko 10.000 ljudi, ali se procenjuje da su potreba dvostruko veće. Da ne govorimo o preostaloj 21 opštini koje ih nemaju i u kojima 7.300 najugroženijih, jednom godišnje, dobija pomoć u namirnicama iz Republičkih robnih rezervi - kaže Vera Žarković iz Crvenog krsta Vojvodine.

Crveni krst u celoj zemlji koordinira rad 75 narodnih kuhinja za 34.660 korisnika, od čega je više od 11.000 dece. Kupovinu deset osnovnih namirnica finansira Vlada, a opštine plaćaju režije, energete, plate... Donatora je sve manje.

Da je postojeći broj kazana premali pokazuje podatak da je u Srbiji 180 opština sa 700.000 siromašnih, dok je 100.000 ispod granice siromaštva. Aktivisti Crvenog krsta se snalaze, pa se dešava da mogu da pokriju 700 obroka, a javi se duplo više ljudi. Onda petočlanoj porodici daju obrok za troje, da ga podeli.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar KM

    22. avgust 2013 | 00:14

    To im je pozdrav od vicpremijera. Kada dobiju datum za ulazak u EU,bice im mnogo bolje.

  • Alex

    22. avgust 2013 | 09:14

    Nema para u buduetu za narodnu kuhinju zato sto ima bitniji stvari od obroka za sirotinju...trebaju nova kola da se kupe ministrima...a i sto mora da se jede svaki dan! Zato ja predlazem da pocnemo da krademo ko sav posten svet u srbiji,pa ako nas poapse u zatvoru mora da hrane i to tri puta dnevno!

  • Ja

    22. avgust 2013 | 05:47

    Odlicno, samo tako, zasto bi hranili decu jadnu i siromašne, kad su u Srbiju ulagana samo pola milijarde evra, a budžeti su smanjeni zato sto dacicu treba letovanje i tako to.. Jadni vi ljudi, pomilovace vas bog a kazniti one koji vam sve uskraćuju..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA