GAJIN: Moguć grčki scenario za RTS!

Nije teško zamisliti da bi državna televizija mogla biti ukinuta, izjavio je član radne grupe za izradu Zakona o javnim medijskim servisima

  • 7

Javni servis mogao bi doživeti sudbinu koja bi ličila na grčki scenario, odnosno ukidanje državne televizije, izjavio je član radne grupe za izradu zakona o javnim medijskim servisima Saša Gajin, povodom odluke da se ukine televizijska pretplata i da javni servisi pređu na državni budžet.

- Umesto da se ide na to da se Javni servis razvija i učini ljudima interesantnim kvalitetnim sadržajem i informacijama, pokušava se da se Javni servis veštački održi u životu, pa makar to bilo i na elementarnom nivou, a sa tog elementarnog nivoa nije teško zamisliti da bi Javni servis, RTS i RTV, mogao doživeti sudbinu koja bi možda ličila na grčki scenario - istakao je Gajin za "Danas".

On je rekao da je radna grupa tražila, ali nikad nije dobila odgovor zašto se odustaje od pretplate, odnosno naknade i napominje da ne zna zašto se to radi i odakle ideja o prelasku na budžet.

- Ako je ideja o budžetu već zacementirana, trebalo bi se držati onoga što je dogovoreno ranije, da budžetsko finansiranje bude limitirano na dve godine, a da ministarstvo u međuvremenu nađe način kako da vrati finansiranje RTS i RTV na sistem pretplate - rekao je Gajin.

On smatra da bi finansiranje putem pretplate bilo idealno rešenje.

- Takvo rešenje imamo u pojedinim verzijama zakona koje smo radili u okviru radne grupe, ali već zakonsko obavezivanje da će se raditi na tome da se stvari vrate u normalu, jer je pretplata jedini opravdani način finansiranja javnog medijskog servisa, govori dosta - kaže Gajin.

Prema njegovim rečima, ako nema finansijske autonomije, nema ni uređivačke autonomije, ako se Javni servis "finansira iz budžeta, odnosno ako izvor finansiranja Javnog servisa zavisi od političke volje vlasti.

(Telegtraf.rs / Izvor: Danas, Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    22. avgust 2013 | 10:03

    Za početak ukinite drugi program

  • Dušan

    22. avgust 2013 | 10:28

    Ja programe RTS ne gledam od uvodjenja pretplate, tako da mi je svejedno. Televizor mi sluzi za PES, i da odgledam neke emisije na NatGeoWild i History kanalu.

  • ЂУЈИЋ МОМЧИЛО

    22. avgust 2013 | 10:13

    само што се овај народ не би побунио као што су Грци ни да им животе укину..уз добро објашњење, наравно..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA